Kitört a kétnyelvűsítési forradalom: jönnek a magyarul is tudó KRESZ táblák

2018. február 15. - 14:45 | Belföld

Kétnyelvű közúti jelzőtáblák lephetik el hamarosan a régióinkat,  a valós gyakorlatot kezdik összhangba hozni a kisebbségi nyelvhasználat betűjével – erről beszélt csütörtökön a kormány kisebbségekért felelős biztosa. 

Kitört a kétnyelvűsítési forradalom: jönnek a magyarul is tudó KRESZ táblák
Fotó: Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom - illusztráció

Bukovszky László szerint

a változás nem csupán a szöveges KRESZ táblákat érinti, hanem a helységnévtábláinkat, az irányjelző táblákat, az idegenforgalmi jelzőtáblákat, valamint a hidak mellett felállított, folyók megnevezéseit feltüntető táblákat is. Ezt a fordulatot a belügyminisztérium február elsejétől érvényes vonatkozó rendelete teszi lehetővé, és a különböző engedélyeztetések lefuttatását követően pár hónapon belül megjelennek ezek az új, magyarul is "tudó" táblák.

Ami a települések elejét és végét jelző táblákat illeti, azok mindkét nyelven egyforma nagyságúak lesznek és ugyanazon betűtipussal készülnek majd. A kérdésben szintén illetékes közlekedési miniszter a közeljövőben mutatja be, hogyan néznek majd ki az új táblák prototípusai. Az új lehetőség nem azt jelenti, hogy automatikusan leszerelik a mostani táblákat, hanem ez az egész folyamat inkább ahhoz hasonlít, ahogy az újfajta bankjegyet szokás bevezetni, szépen, fokozatosan. Ebbe a folyamatba az adott út fenntartója is beleszólhat, és saját költségén meggyorsíthatja a lecserélésüket.

Ez az egész jelzőtáblás kétnyelvűsítési alkalom onnan jött, hogy a gyakorlatba szerettük volna átültetni a kormányprogram azon meghatározását, miszerint a kisebbségi nyelvhasználat betűjét összhangba kell hozni a valós gyakorlattal. Erre a meghatározásra meg ezt a közúti jelzőtáblás kérdéskört is rá lehet húzni – nyilatkozta portálunknak Bukovszky. A kormánybiztos hozzátette: a tavaly készült, és a februártól hatályos belügyi rendeletbe betettünk egy általános megfogalmazást, ami utat nyitott a kisebbségi nyelvek újfajta térnyerésének.

(sárp)