Kitört a verekedés a parlamentben, mert megütöttek egy kormánypárti képviselőnőt

2022. december 1. - 19:17 | Külföld
Kitört a verekedés a parlamentben, mert megütöttek egy kormánypárti képviselőnőt
Illusztráció -TASR

Massata Samb ellenzéki képviselő a költségvetés tervezetének ismertetésekor ütötte meg Amy Ndiaye Gnibyt, a Benno Bokk Yakaar (BBY) kormányzó szövetség politikusnőjét. A pofont követően az ülésteremben verekedés tört ki.

Samb felszólalásában bírálta Gnibyt, amiért a politikusnő kritizált egy vallási vezetőt, aki ellenzi Macky Sall államfő indulását egy harmadik elnöki mandátumért. Gniby gúnyolódó reakciójára Samb odament hozzá és megütötte, mire a képviselőnő felkapott egy széket és megpróbálta Sambhoz vágni.

Az ülést a parlamenti elnök felfüggesztette.

A feszültség a július 31-ei parlamenti választások hatására alakult ki, amelyeken a kormányzó szövetség elvesztette parlamenti többségét. A Benno Bokk Yakaar (Együtt a Reményben) koalíció fő erejét a Macky Sall szenegáli elnök vezette Szövetség a Köztársaságért párt adja. A BBY azonban sokat veszített népszerűségéből, ami részben arra vezethető vissza, hogy Sall lebegteti indulását egy harmadik mandátumáért a 2024-es elnökválasztáson, noha az ország törvényei két terminusra korlátozzák az elnökök megbízatását.

mti/para