Kitüntették az alsójányoki csemadokosokat

2020. február 2. - 17:57 | Kultúra

Kosáry Judit nótacsokrával vette kezdetét a Csemadok alsójányoki alapszervezetének évzáró közgyűlése az elmúlt szombaton, az egybegyűlteket Méry Irén titkár üdvözölte.

Kitüntették az alsójányoki csemadokosokat
Lelkes Vince felvételei-Továbbiakért kattints!

A főbeszámolóban Méry Margit elnök vázlatosan összefoglalta az 1950. április 9-én alakult közösség legfőbb fejlődési szakaszait, fennállásának legfontosabb mozzanatait. A községbeliek szívesen emlékeznek vissza az egykori író-olvasó találkozókra Püspöki Nagy Péterrel, Zalabai Zsigmonddal, Ordódy Katalinnal, Duba Gyulával, Tóth Elemérrel, Mács Józseffel, Szomolai Tiborral és másokkal. A tagok művelődési vetélkedőkön, anyanyelvi versenyeken, ki-mit-tudok-on vettek részt. Ápolják a helyi hagyományokat: a dőrejárást, az álarcos bálokat, a májusfa-állítást, az adventi alkalmakat, az élő betlehemet stb. Minden év március 15-én koszorúzási ünnepségen emlékeznek meg az 1848/49-es történelmi eseményekről (2014. óta az Ürge József somorjai képzőművész alkotta emlékoszlopnál). Jutalomkirándulásokat, színházlátogatásokat szerveznek bel- és külfölre egyaránt.

Lázok Attila, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkára felszólalásában kiemelte, hogy az alsójányoki vezetőség tíz esztendeje változatlan összetételben működik, majd a Szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából emlékplakettet adott át érdemdús munkájukért a következő Csemadok-tagoknak:

Horváth Erikának, Kiss Szilviának, Nagy Ilonának, Méry Margitnak, Méry Irénnek, Nagy Petronellának, valamint Berner Lajosnak, a község polgármesterének.

A kultúrműsorban színpadra lépett a Jányoki Daloskör és a nagyfödémesi Magnólia Trió.

(lel)