Kiugróan sok esőerdőt vágtak ki áprilisban Brazíliában

2022. május 7. - 17:47 | Tech

Kiugróan sok, több mint 1000 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki áprilisban a brazíliai Amazonas-medencében - közölte pénteken a brazil űrkutatási intézet, az INPE.

Kiugróan sok esőerdőt vágtak ki áprilisban Brazíliában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A műholdas megfigyelések előzetes kiértékelése szerint 1012,5 négyzetkilométernyi esőerdő irtottak ki a múlt hónap, csaknem kétszer annyit, mint a múlt év azonos havában.

Az esős évszak utolsó hónapjának számító áprilisban általában még szerény méreteket ölt az erdőirtás Amazóniában, az idei április érték azonban megközelíti a száraz évszak első hónapjának tartott június eddigi legmagasabb értékét, a tavaly mért 1061 négyzetkilométert.

Tavaly áprilisban 580 négyzetkilométernyi - 1400 focipályányi - esőerdőt irtottak ki Brazíliában. Az idei év első négy hónapjában 1954 négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő eltűnését jelezték a műholdas megfigyelések, csak a dupláját a tavalyinak.

Az eddigi adatok azt jelzik, hogy idén rendkívül erős nyomás nehezedik az amazóniai esőerdőkre - mondta Maria Napolitano, a WWF Brazília tudományos szakértője. Marcio Astrini, a Klímaobszervatórium nevű zöldszervezet szakértője "szörnyűnek, ijesztőnek és felháborítónak" nevezte az idei április adatokat.

A Jair Bolsonaro elnök hatalomra kerülése óta eltelt három évben évente 75 százalékkal több esőerdőt irtottak ki, mint az előző tíz év átlagában. Az elnök 2019. januári kormányra kerülése óta a környezet védelmére hivatott állami szervek a jelzett illegális erdőirtásoknak mindössze 2,17 százaléka esetében léptek közbe - közölték természetvédők.

Leonardo di Caprio hollywoodi filmsztár a múlt héten felszólította a brazil fiatalokat, hogy nagy számban vegyenek részt az októberi elnökválasztáson, mert Brazília a klímaváltozás szempontjából kulcsfontosságú ökológiai rendszereknek, köztük az amazóniai esőerdőnek ad otthont, és - mint mondta - a fiatalok szavazata elengedhetetlen ahhoz, hogy az országban "a bolygó egészségének javára változzanak a dolgok".

(MTI)

Címkék: esőerdők, Amazónia