Kiutasítottak két német turistát Csehországból, akik graffitit rajzoltak a Károly hídra

2019. július 19. - 09:56 | Külföld

Egyéves feltételes szabadágvesztésre, fejenként 100 ezer korona pénzbüntetésre ítélte és öt évre kitiltotta Csehországból a prágai belvárosi bíróság azt a két német turistát, aki néhány napja festékszóróval graffitit mázolt a történelmi Károly híd kisoldali hídfőjének egyik pillérére.

Kiutasítottak két német turistát Csehországból, akik graffitit rajzoltak a Károly hídra
Fotó: Prague Morning

A két fiatalembernek ezen kívül meg kell térítenie az okozott kárt is, amelynek nagyságát 40 ezer koronában állapította meg a bíróság.

Pavla Hájková bíró ítélete szerint a két német turistának, akik egy könnyűzenei koncertre érkeztek a cseh fővárosba, ma éjfélig kell elhagynia Csehország területét.

A turisták a rendőrségi kihallgatáson elismerték tettüket, amelynek elkövetésekor mindketten ittasak voltak. Az egyik fiatalember azt mondta, nagyon sajnálja, amit tettek, de nem voltak tudatában, milyen értékes és régi műemlékről van szó.

A festékszóróval a Károly híd egyik pillérére mázolt felirat öt méter széles és két méter magas. A graffiti eltávolítása ilyen régi és értékes műemlékről különleges eljárást igényel, nehogy megsérüljenek a pillér évszázados kövei.

Nem ez az első eset, hogy a turisták kárt okoztak a Károly hídon. Legutóbb 2017-ben egy külföldi turista a hídon álló szent Ferenc szoborra mázolt egy feliratot, amiért szintén pénzbüntetést kapott, és kiutasították Csehországból.

MTI