Kiváltságának köszönhetően nem kellett karanténba vonulnia az üdülésből visszatérő Ficónak

2022. január 6. - 09:35 | Belföld

Robert Fico szilveszterkor még Jordániában tartózkodott, szerdán (január 5.) pedig már sajtótájékoztatót tartott Eperjesen. Az érvényben lévő rendelet szerint mindenkinek, aki nincs beoltva, beleértve, aki átesett a fertőzésen, Szlovákiába való visszatéréskor karanténba kell vonulnia. A Smer elnöke minden bizonnyal ezt nem tette meg, de úgy néz ki, hogy ezzel nem is követett el törvénysértést.

Kiváltságának köszönhetően nem kellett karanténba vonulnia az üdülésből visszatérő Ficónak
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico nyaralásról való visszatérésére a Markíza riporternője kérdezet rá, amit az egykori miniszterelnök nem is nézett jó szemmel.

„Tiszteletben tartom a kérdését, de egy picit sajnálom magát. Nevetségesen és szánalmasan néz ki, mint egy liba. Mi itt a külföldi katonai erők részvételének lehetőségeiről, Szlovákia katonai konfliktusokba való lehetséges bevonásairól beszélünk, maga pedig azt kérdezi, hol volt Robert Fico. Mi köze hozzá, hogy hol voltam és hol nem. Válaszolok magának – én mindig betartom a játékszabályokat. De maga olyan, mint egy liba. Elnézést, nem akarok személyes lenni, de ez nevetséges és szánalmas”

– válaszolt Fico.

A Smer elnöke azt hangoztatja magáról, hogy nincs beoltva. Az érvényben lévő rendelet szerint viszont mindenkinek, aki nincs beoltva, beleértve a fertőzésen átesetteket is, Szlovákiába való visszatéréskor karanténba kell vonulnia, ami tünetek jelentkezése nélkül tíz nap után véget ér, de öt nap után negatív PCR-teszttel meg lehet szakítani.

Nehéz elképzelni, hogy Fico mindezt betartotta volna, hiszen az általa posztolt videó szerint, amelyben az Ománban üdülő egészségügyi minisztert bírálta, szilveszter előtt egy nappal még Jordániában tartózkodott. A jelek szerint viszont mégsem követett el törvénysértést. A tiszti főorvos rendelete ugyanis azt is kimondja, hogy a karantén alól kivételt képeznek azok, akik diplomata-útlevéllel rendelkeznek, tehát a parlamenti képviselők is, függetlenül attól, hogy milyen célból jártak külföldön.

Tehát, amikor Fico azt mondta a sajtón, hogy betartja a játékszabályokat, vélhetően a diplomata-útlevél nyújtotta előnyökre gondolt. A DenníkN viszont rámutatott, hogy érdekes ezt a kijelentést hallani a Smer elnökének a szájából, ugyanis az elhíresült vadászházban rögzített felvételen még arról beszélt, hogy PCR-tesztet hamisított, hogy visszatérhessen Görögországból.


(DenníkN)