Kívánság, lámpás, Újév

Ardamica Zorán | 2020. január 2. - 14:02 | Vélemény

Tényleg nagyon szépek tudnak lenni az égen világító kívánságlámpások.

Kívánság, lámpás, Újév
A szerző felvétele

Csak az a gond, hogy egyik sem marad fönn örökké. Ha fönnmaradna, az lenne a gond. Tehát kizárásos alapon, ha fönt is, lent is gondot okoz, talán nem kéne erőltetni, mert annyira meg nem létszükséglet, hogy mindenütt baj legyen belőle.

Én Újév reggelén találkoztam eggyel, amikor a petárdák elől becsukott Bundást kiengedtük. Ott volt a kertecskémben, szemmagasságban és kissé megviselt állapotban – hát, a Szilveszter nem puhányoknak való…

Felakadt a szőlőre. Az sem puhányoknak való. Fagyott és emiatt kissé deres volt a venyige. Szerencsére. Egyetlen méterre tőle az elkészített gyújtós és aprófa, tető alatt, relatíve szárazon. Nekem az égiek kívánságlámpás küldése nélkül is teljesítették ama vágyam, hogy ha lehet, ne égjünk le egy kívánságlámpás miatt. Sem. (Tavaly a kocsi tetején találtunk kiégett tűzijáték-maradványokat…)

Igaz (legalábbis állítják, és az a posztfaktuális világban szinte ugyanaz), hogy akkor ereszkedik alá a lámpás, amikor már nem ég a lángja. De szerintem az szintén igaz (még a posztfaktuális világban is), hogy kicsi lángocska sem tartja már fenn, hamvadó üszök meg végképp. Viszont kis szellőcske parazsát élesztve nagy-nagy tüzet képes okozni.

Na, ennyit erről gondoltam, megetettem a kutyát, leültem híreket vizslatni, s látom, egy állatkertnek nem volt szerencséje, 30 majom pusztult el egy ilyen lámpás okozta tűzvészben

Örülnöm kéne, hogy nem mi fáztunk rá, de persze vegyesek az érzéseim.

Hülyék vagyunk, mi emberek, mert bár feltalálták a hangtalan tűzijátékot, mi mégis a frászt hozzuk a többiekre, legyen az ember vagy állat. Nem vagyunk hülyék, hiszen főzést, fűtést, ipari melót, sok mindent megoldottunk már nyílt láng használata nélkül – de olyan hülyék vagyunk, hogy biztonságos kívánságlámpást nem vagyunk képesek konstruálni. Meg hát, akár a drónokat, ezeket nem is illenék más háza, udvara, telke fölé szalajtani. Ugye?

Eregessünk inkább sárkányt. Az, ha épp tüzet nem okádik (de repülés előtt szedáljuk le), nem veszélyeztet odafönn senkit, sőt, ha repül, akkor épp idelenn sem. És elegendő található belőle minden városkában, falucskában.

Több, mint ahány védett majom.

 

Címkék: majmok, tűzvész