Kívül-belül megújul a balonyi óvoda

2016. április 27. - 15:58 | Régió

A balonyi községi hivatal évszázados épülete – melyben egykor többek között a közjegyzőségi hivatal működött – fokozatosan csinosodik, ahogy az önkormányzat költségvetése engedi. Ezekben a napokban az eskettető termen a sor, két helyi szakember keze nyomán kap korszerű köntöst.

Kívül-belül megújul a balonyi óvoda
A szerző felvételei

Összehasonlíthatatlanul nagyobb beruházás tárgya a helyi óvoda épülete, mely 1972-76 között épült 50 gyermek számára, s bizony az eltelt évtizedek alatt megérett egy átfogó rekonstrukcióra, mely a nyílászárók cseréjét is tartalmazza természetesen. Mint Matus Frigyes polgármestertől megtudtuk, aki huszonhatodik éve a csilizközi község első embere, a Környezetvédelmi Alapnál pályáztak, s nyertek 197 ezer eurót, ebből folynak most a munkálatok a közbeszerzési pályázat győztese, a somorjai Bala cég kivitelezésében. Minthogy több tágas helyiségből áll az óvoda, így nem kellett felfüggeszteni a működését, a megszokott mederben folynak a foglalkozások, bár számos különféle eszközt, játékot, bútordarabot le kellett takarni, védeni portól, festéktől, ütéstől.

Csicsay Éva igazgató, aki huszonnyolc éve van a pályán, büszke arra, hogy a szomszédos csilizradványi alapiskolába felkészült elsősjelölteket tudnak küldeni, tulajdonképpen már a hetvenes évektől, amikor is községükben megszűnt az iskola. Konyha hiányában az ebéd viszont Csilizradványról jön, de a tízórait és az uzsonnát az óvó nénik maguk készítik el. A gyerekek száma a korábbi évtizedekben 40-45 körül mozgott, most 25, vagyis a demográfiai hullámvölgy Balonyt sem kerüli el. Ettől függetlenül, Csicsay Éva lelkesen beszél a csöppségekről, és már előre örülnek megújult otthonuknak.

-bor