Kizárta a rendőrség, hogy bűncselekmény történt volna, mikor lezuhant a szlovák MiG-29

2021. május 27. - 12:39 | Belföld

A rendőrség megállapította, hogy a szlovák hadsereg MiG-29-es vadászgépének katasztrófájakor, 2019 szeptemberében nem történt bűncselekmény.

Kizárta a rendőrség, hogy bűncselekmény történt volna, mikor lezuhant a szlovák MiG-29
Archív rendőrségi felvétel

Renáta Čuháková rendőrszóvivő közölte, hogy az esetet szabálysértésként vizsgálhatják tovább. Elárulta, hogy a vizsgálótiszt az ügy megítélésénél elsősorban a terjedelmes szakvéleményeket, az eset körülményeit, illetve az azokat körülíró egyéb részleteket vette figyelembe.

A MiG-29-et eredetileg a szliacsi reptérről Pozsonyba küldték, útközben, Aranyosmarót környékén zuhant le, a pilóta viszont még időben katapultált, így nem esett baja. Előtte viszont még a gépet még lakatlan területre vezényelte. A gép a földet érést követően kigyulladt, tűzoltók oltották el.

Közveszélyokozás ügyében indult büntetőeljárás. Tavaly pedig már fény derült rá, hogy a gép lezuhanását az okozta, hogy elfogyott belőle az üzemanyag. A MiG-29 állapota, sem a pilóta esetleges képességbeli hiányosságai nem járultak hozzá. Az eljárást a tavalyi év végén zárták le, a vizsgálótiszt döntése pedig januárban vált jogerőssé.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter közölte, azóta 22 különböző intézkedést vezettek be, hogy az ehhez hasonló eseteket megelőzzék.

(TASR)