Kizárták a papi rendből a kiskorúak elleni szexuális visszaéléssel gyanúsított papot

2019. július 4. - 17:47 | Külföld

A francia katolikus egyház bírósága az általa kiszabható maximális büntetésként kizárta csütörtökön a papi rendből a kiskorúak elleni szexuális visszaéléssel gyanúsított Bernard Preynat francia papot.

Kizárták a papi rendből a kiskorúak elleni szexuális visszaéléssel gyanúsított papot
TASR

A döntés értelmében Preynat-t eltiltották a papi hivatás gyakorlásától, azaz nem mutathat be misét, nem gyóntathat, és nem végezhet semmilyen szertartást az egyház nevében.

Az egyházi törvényszék bűnösnek találta a francia papot "16 év alatti gyerekekkel szembeni szexuális jellegű bűncselekményekben", amelyeket egy cserkészszövetség vezetőjeként követett el.

"Figyelembe véve a bűncselekményeket és azok előfordulási gyakoriságát, az áldozatok nagy számát, valamint azt a tényt, hogy visszaélt rangjával abban a cserkészszövetségben, amelyet alapított és megalakítása óta vezetett, a bíróság úgy határozott, hogy az egyházi jog által kiszabható legnagyobb büntetést rója ki" - áll a törvényszék közleményében.

Az egyházi bíróság szerint Preynat-nak egy hónapja van fellebbezni az ítélet ellen.

A szexuális visszaélési ügyek miatt márciusban elítélt Philippe Barbarin francia bíborost, lyoni érsek egyházmegyéjébe tartozó Preynat csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. 2016. január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

TASR