Klement Gottwald Közép-Csehországból Dél-Csehországba költözött

2016. szeptember 21. - 13:05 | Kultúra

A České Budejovice-i Alsova galériának ajándékozta a közép-csehországi Príbram városa Klement Gottwald volt csehszlovák kommunista államfő és pártvezető nagyméretű bronzszobrát, amelyet 1978-ban robbanószerrel próbált megsemmisíteni néhány, a korabeli szocialista rendszert ellenző cseh fiatalember.

Klement Gottwald Közép-Csehországból Dél-Csehországba költözött
Fotó: budejovice.idnes.cz

A robbanásban megsérült szobor azóta Príbram városának műszaki szolgáltatásokat nyújtó cég raktárában hevert, mert senki sem mutatott érdeklődést a mű iránt.

A nagyméretű bronzszobor Bretislav Benda neves képzőművész alkotása. A České Budejovicében székelő Alsova galéria egyebek között ezért kérte el Príbramtól a szobrot, amelyet egyelőre a Hluboká nad Vltavou várkastély raktárában helyeznek el. A Gotwald-szobor további sorsáról később születik döntés.

A príbrami önkormányzat eredetileg a helyi Bányamúzeumnak akarta átadni a szobrot, de az ajánlatot elutasították. A Bányamúzeum kezelésében van ugyanis a Vojna elnevezésű egykori munkatábor, amelyet röviddel a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után, az ötvenes évek elején, éppen Gottwald elnöksége idején hoztak létre.

"A Vojna-tábort a kommunista rendszer áldozatainak szentelték, így a Gottwald-szobrot ott semmiképpen nem lehet elhelyezni, nem oda való, s biztosan ellenszenvet váltana ki" - indokolta Josef Velf, a Vojna-tábor igazgatója a príbrami önkormányzat ajánlatának elutasítását.

Az 1989-es rendszerváltás után Klement Gottwald (1896-1953) szobrait eltávolították a cseh városok köztereiről, az értékesebb művek múzeumokba, raktárakba kerültek, míg többségüket megsemmisítették.

"A szobrot azért vettük át, mert művészi értéke van és egy nagyon érdekes történet is fűződik hozzá. Alkotója is régiónkban, Dél-Csehországban született" - indokolta a szobor átvételét Ales Seifert, az Alsova galéria igazgatója.

A több mint kétméteres bronzot Ondrej Stavinoha 22 éves cseh bányász néhány társával együtt 1978. augusztus 21-én, Csehszlovákia szovjet megszállásának 10. évfordulóján robbantotta fel. A szocialista rendszer bírósága kilenc éves börtönt rótt ki Stavinohára és meg kellett térítenie a több mint százezer koronás anyagi kárt is, ami akkoriban mintegy hároméves átlagkeresetnek felelt meg.

(MTI

Címkék: bronzszobor, kommunista