Klicsko Orbánra reagálva: Mit gondol, mégis ki a bucsai mészárlás felelőse?

2022. április 19. - 12:36 | Külföld

A Válasz Online-nak adott interjút Volodimir Klicsko, egykori ukrán bokszvilágbajnok, akinek bátyja, a szintén volt ökölvívó Vitalij Kijev polgármestere.

Klicsko Orbánra reagálva: Mit gondol, mégis ki a bucsai mészárlás felelőse?
Fotó: TASR/AP

Volodimir Magyarország szerepére is kitért az interjúban.

"Nem szeretnék mélyen belefolyni a politizálásba, de azt tapasztalom, hogy Magyarországot úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz"

– idézte Klicskót a 24.hu.

Az interjúban felemlegették Orbán Viktor magyar miniszterelnök április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóját, amelyben nem nevezte meg egyértelműen a bucsai mészárlás felelősét, mire Klicsko az interjúban kifakadt:

"Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk, mást hibáztatva? Bucsa az orosz elnök világos üzenete volt, mi, ukránok pedig több mint 50 napja az agressziójának áldozatai vagyunk. Ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez."

Volodimir Klicsko maga is járt Bucsában és úgy fogalmazott, hogy az oroszok számára a „speciális hadművelet” az ukránok meggyilkolását jelenti. „Fiatalok hevertek az utcákon, egy család autóján tank hajtott át, a végtagok még a kocsiban. Másokon kínzás nyomai. Főbe is lőtték őket. Nem akarok mindent felidézni abból, amit láttam, de a bűnökre bizonyítékok vannak. Azok a képek, az a szag…” – idézte fel a látottakat Klicsko.


(via24.hu)