Klímaaktivisták olajjal öntöttek le egy Klimt-festményt Bécsben (VIDEÓ)

2022. november 15. - 17:54 | Kultúra

Olajjal öntötték le kedd délelőtt az Utolsó Nemzedék nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét, majd  egyikük a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát.

Klímaaktivisták olajjal öntöttek le egy Klimt-festményt Bécsben (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az aktivista csoport a Twitteren osztotta meg az akcióról készült videót, nem sokkal később a múzeum megerősítette a hírt.

A képet védő üvegről és a keretről azonnal letörölték a fekete olajat, az azonban egyelőre nem világos, hogy a festményben keletkezett-e kár.

"Csak remélni tudjuk, hogy a festmény nem sérült meg"

- húzta alá a múzeum szóvivője.

A keddi napon a múzeum ingyenes belépést biztosított a látogatóknak. A belépők táskáját és csomagjait a szokott módon átvizsgálják, az aktivisták azonban a ruhájukba rejtett forróvizes palackban csempészték be a fekete olajat.

Az aktivisták újabb akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.

A környezetvédő csoport tagjai a Klimt-festmény leöntése közben a fosszilis energiahordozók ellen szólaltak föl, a földgáz- és kőolajfúrások szerintük az emberiség halálos ítéletével egyenlőek, s így a "klímapokol" felé száguldunk.

"Már ötven éve tisztában vagyunk a problémával, amit ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni"

- kiabálták.

Az Utolsó Nemzedék aktivista csoport a múlt héten ugyancsak Bécsben hívta föl magára a figyelmet: ekkor a bécsi Természettudományi Múzeumban ragasztották magukat a dinoszauruszok termében az egyik talpazathoz, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikája ellen. Ezt megelőzően több országban is akcióba léptek, melyek során olyan festők műalkotásai estek áldozatul, mint Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol vagy Henri de Toulouse-Lautrec.

(MTI)