Klímapikniket rendeztek aktivisták a kormányhivatal előtt

2019. június 13. - 07:57 | Belföld

A "Nyugtalan Édesanyák" informális csoport szerdán "klímapikniket" rendezett a kormányhivatal épülete előtt. A rendezvényre meghívták Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt is, akinek ismét továbbították követeléseiket.

Az aktivisták a klímaváltozás következményeinek mérséklését célzó szigorúbb intézkedésekért szálltak síkra. Pellegrini azt üzente nekik, hogy a környezetvédelem a kormány prioritásai közé tartozik, egyben felhívta a figyelmet néhány kormány által elfogadott jogszabályra is.

A szerdai rendezvényre egy hónappal a szülők "klímamenete" után került sor, amelyen felszólították a kormányt, hogy sürgősen tegyen lépéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

"A kormányfőtől a mai napig nem kaptunk választ, ezért úgy döntöttünk, hogy ezzel a piknikkel emlékeztetjük őt az éghajlati válság jelentőségére, közvetlenül a hivatala ablakai alatt" – nyilatkozta Lucia Szabová szervező.

Pellegrini a közösségi hálón közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a kormány aktívan lép fel a környezetvédelem területén. "Erről tanúskodik például a februárban jóváhagyott, Zöldebb Szlovákia című, 2030-ig szóló környezetvédelmi stratégiai dokumentum" – mutatott rá a kormányfő.

Ezen kívül említést tett a nemzeti parkok érintetlen területeit védő jogszabályról, a hulladék osztályozásának kormány általi ösztönzéséről, a PET-palackokra és a fémdobozokra vonatkozó betétdíjas rendszer bevezetéséről szóló törvény jóváhagyásáról, valamint a legértékesebb ivóvízkészletek védelmét előíró „Lex Csallóköz” elfogadásáról is. "Idén megerősítettük az Európai Bizottság előtt, hogy legkésőbb 2023-ban felhagyunk a szénalapú villamosenergia-termelés támogatásával, és más érvényesülési lehetőségeket keresünk azok számára, akik ma ebben az ágazatban dolgoznak” – zárta a kormányfő.


(TASR)