A klimatológus szerint ilyen lesz az idei nyár

A modern technika és a szakemberek ismerete ellenére a hosszú távú előrejelzések jelenleg is ugyanúgy megbízhatatlanok, mint a múltban. A rendszeres megfigyelések alapján azonban ki lehet következtetni, hogy milyen időre számíthatunk idén nyáron.

Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársa inkább kellemesnek ígérkező időjárásra számít.

„Jelenleg a modern technológia segítségével sem lehet megmondani, hogy milyen idő lesz a következő három hónapban. Tudom, hogy a kirándulók ezt díjaznák, mégsem lehetséges” – jelentette ki Faško.

A klimatológus szerint meleg lesz az idei nyár, jelentős fordulatokra pedig nem kell számítani. „A levegő hőmérsékletének hosszú távú összehasonlítása alapján az idei nyár átlagban 1 Celsius-fokkal melegebb lesz” – tette hozzá a klimatológus.

Annak ellenére, hogy tavasszal is átlag feletti volt a hőmérséklet, az áprilisi és májusi fagyok miatt az emberek mégis hidegként értékelik a tavaszt. „2014-ben és 2016-ban az emberek szintén hidegként értékelték a nyarat, mivel ritkábban voltak derűs napok. Ennek ellenére ezek a nyarak hőmérsékletileg egyáltalán nem voltak a megszokott alatt” – mondta Faško.

Pozitív hírnek számít, hogy idén nyáron nem kell számítanunk jelentős kilengésekre az időjárás terén. „Természetesen váltakozni fognak a hidegebb és melegebb időszakok, de ami a lehűlést illeti, a legtöbb esetben nem kell számolnunk olyan hőmérsékletingadozással, mint amilyenek tavasszal előfordultak” – tette hozzá Faško.

Faško szerint viharokra idén is lehet számítani, sőt, alábecsülni sem szabad őket, mivel egyes esetekben intenzívebbek lehetnek a múlthoz képest. Egyes viharok esetében a hőmérséklet akár 10 Celsius-fokot is zuhanhat.

aktuality.sk/para