A klímaváltozás felelős a globális felmelegedés miatti halálozások több mint harmadáért

2021. május 31. - 19:45 | Tech

Egy új tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás a felelős a globális felmelegedés miatti halálozások 37 százalékáért.

A tudósok szerint ráadásul ez csak egy része a klímaváltozás okozta halálozásoknak, mivel a felmelegedés miatti extrém időjárási körülmények, a viharok, áradások, aszályok következtében a hőmérséklet növekedésével együtt exponenciálisan nő a halálos áldozatok száma is.

Kutatók tucatjai, akik a 1991 és 2018 közötti időszakban vizsgálták világszerte 732 városban a hőség miatti halálozásokat, kiszámolták, hogy ezek 37 százalékát az emberi tevékenység miatti felmelegedés okozta. A kutatás eredményei hétfőn a Nature Climate Change folyóiratban jelentek meg.

A tanulmány vezető szerzője, Ana Vicedo-Cabrera járványügyi szakember, a Berni Egyetem Társadalmi és Prevenciós Orvostudományi Intézetének kutatója szerint az említett városokban évente mintegy 9700 halálozás kapcsolható a klímaváltozás okozta felmelegedéshez, de ez az adat globálisan jóval magasabb.

Ahogy a kutató kiemelte: ezeket a halálozásokat meg lehetne előzni. "Ez olyasmi, amit mi okozunk" - mondta.

A klímaváltozás okozta felmelegedés miatti halálozások aránya Dél-Amerika városaiban a legnagyobbak, de Vicedo-Cabrera rámutatott, hogy Európa és Ázsia déli része ugyancsak kiemelkedik a klímaváltozás miatti halálozások arányával.

A kutatás szerint a brazíliai Sao Paulóban következik be a legtöbb hőség miatti haláleset, évente átlagosan 239.

Az Egyesült Államokban a hőség okozta halálozások 35 százalékáért felelős a klímaváltozás a tanulmány szerint. 200 amerikai városban évi mintegy 1100 ilyen haláleset történik, ebből a legtöbb, 141 New Yorkban.

Honoluluban volt a legmagasabb, 82 százalék az éghajlatváltozásnak tulajdonítható hőség okozta halálesetek aránya.

A tudósok a 732 város több évtizedes halálozási adatainak felhasználásával grafikonokkal ábrázolták, hogy az egyes városok halálozási aránya hogyan változik a hőmérsékletet növekedése miatt. Egyes városok jobban alkalmazkodnak a hőséghez, mint mások, a kulturális tényezők és a környezeti feltételek miatt - magyarázta Vicedo-Cabrera.

Az így kapott görbéket a kutatók számítógépes szimulációkkal vetették össze, amelyek a felmelegedés nélküli világ adatait mutatták. A kettő különbsége mutatta meg, hogy a halálozások hány százalékáért felelős az ember okozta felmelegedés.

Jonathan Patz, a Wisconsini Egyetem Globális Egészség Intézetének igazgatója szerint ez a tanulmány választ ad arra a sokszor feltett kérdésre, hogy a klímaváltozás hogyan hat az egészségünkre. Ez a tanulmány az elsők között mutatja be részletesen az éghajlatváltozással összefüggő hőség okozta haláleseteket - hangsúlyozta a tudós, aki maga nem vett részt a kutatásban.


MTI