A klímaváltozás miatt olvadó gleccserek Ázsia és Dél-Amerika településeit is fenyegetik

2023. február 7. - 20:55 | Tech

A globális felmelegedés miatt olvadó gleccserek okozta áradások világszerte 15 millió ember életét fenyegetik, a legnagyobb veszélyben az ázsiai települések vannak - írták egy kedden publikált jelentés szerzői.

A klímaváltozás miatt olvadó gleccserek Ázsia és Dél-Amerika településeit is fenyegetik
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az olvadó gleccserek vize gyakran gyűlik a hegyek sekély tavaiban, ahonnan sziklák és törmelék gátolja lezúdulásukat. Ám ha a tavak túlcsordulnak, a víz áttöri a természetes gátat, és a lezúduló víztömeg elárasztja a hegyek lábánál húzódó völgyeket.

Tudósok most először vizsgálták meg, hogy globálisan hány embert fenyegetnek ezek az áradások. Eredményeik szerint a fenyegetett népesség fele Indiában, Pakisztánban, Kínában és Peruban él.

A Nature Communications című folyóiratban publikált jelentés szerint akkor a legnagyobb a veszély, ha egy tó környékén sokan élnek.

Stuart Dunning, a Newcastle-i Egyetem fizikai geográfusa, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy kutatásukkal nemcsak a gleccsertavak méretére vagy számára koncentráltak, hanem főként arra, hogyan érintheti a gleccserek környékén élőket ez a kockázatos környezet.

Az előrejelzések szerint a globális felmelegedés miatt a gleccsertavakból induló árvizek súlyosbodni fognak.

A világ gleccserei 2006 és 2016 között együttesen évente mintegy 332 gigatonna jeget veszítettek. 1990 óta a gleccsertavak száma és térfogata is világszerte mintegy 50 százalékkal nőtt.

Ázsia magas hegységeiben mintegy kilencmillió ember él több mint kétezer gleccsertó közelében. 2021-ben Indiában több mint százan vesztették életüket az északi hegyekből lezúduló áradásokban.

Az Alpok vagy Észak-Amerika gleccsereihez képest az ázsiai gleccsereket kevésbé kutatják, a legtöbbről nem készültek a változásukat rögzítő hosszú távú megfigyelések. A Himalájában a Csota Sigri (Chhota Shigri) gleccsert tanulmányozták a legalaposabban, húsz éve figyelik, hogy egy év alatt mennyi jég képződött rajta és mennyi olvadt el. A tavalyi év végén végzett mérések szerint 2022-ben háromszor annyi jég olvadt el a gleccseren mint éves átlagban 2002 és 2022 között.

Faruk Azam, az Inauri Műszaki Egyetem glaciológusa kiemelte, hogy a felmelegedés hatásai már jól érzékelhetők: a gleccser vékonyodik és visszahúzódik. Ez a helyi vízkészletre is hatással lesz a közeli jövőben - figyelmeztetett.

A Himalája gleccsereinek műholdas megfigyelése is arról árulkodik, hogy a méretük csökken. Tobias Bolch, a Grazi Műszaki Egyetem glaciológusa hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben jelenős volt a gleccserek olvadása, és tömegük egyre gyorsabban csökken.

1990 és 2015 között a Himalájában található gleccserek kiterjedése 11 százalékkal csökkent egy 2022 júliusában publikált tanulmány szerint. Ugyanezen idő alatt a Himalája gleccsertavainak száma 9 százalékkal nőtt, kiterjedésük pedig 14 százalékkal lett nagyobb. A tavalyi kutatások arra figyelmeztettek, hogy több mint 200 gleccsertó nagyon komolyan veszélyeztet himalájai településeket.

(MTI)