A klímaváltozás miatt pusztultak el tömegesen a kontyos lundák 

2019. június 1. - 13:52 | Tech

Az éghajlatváltozás is szerepet játszott több ezer kontyos lunda pusztulásában Alaszka partjainál - állapították meg a kutatók, akik szerint a tengeri madarak éhen haltak, amikor a táplálékukat jelentő halak északra úsztak a melegedő óceánvíz elől.

A klímaváltozás miatt pusztultak el tömegesen a kontyos lundák 
Fotó: illusztráció

A 2016 októbere és 2017 januárja közötti időszakban több mint 350 tengeri madár tetemét sodorta partra a víz a Bering-tengeren fekvő Szent Pál-szigeten - írja a BBC hírportálja.

Az elpusztult madarak többsége kórosan lesoványodott kontyos lunda (Fratercula cirrhata) volt, de egy másik tengeri madár, a bóbitás alka (Aethia cristatella) is nagy számban előfordult a tetemek között. Az amerikai szakemberek szerint 3150 és 8500 közötti madár pusztulhatott el mindössze néhány hónap leforgása alatt.

„Az egyre gyakrabban előforduló és egyre nagyobb volumenű tömeges pusztulások a klímaváltozással állhatnak összefüggésben”

- mondta Timothy Jones, a Washingtoni Egyetem munkatársa.

A szakemberek aggódnak, hogy a szokatlanul meleg óceánvíz változásokat eredményez az óceáni táplálékhálózatban, ami súlyosan érinti a tengeri állatokat, beleértve a lundákat is.

Az elpusztult kontyos lundák többsége épp vedlési ciklusban lévő felnőtt példány volt.

A kutatók szerint a tollhullatás amúgy is stresszes időszak a madarak számára, és az, hogy vedlés előtt nem jutottak elegendő táplálékhoz, jelentősen csökkenthette a túlélési esélyeiket.

mti