Kmotrík nem kap egy fityinget se az államtól a nemzeti focistadionra, sőt, még vissza is kéne fizetnie 27 milliót!

2020. július 15. - 16:46 | Belföld

A Matovič-kormány jóváhagyta a javaslatot, mely szerint az állam nem vásárolja meg a nemzeti futballstadiont a Smer-közeli Ivan Kmotrík által alapított NFŠ a.s. cégtől, ráadásul még vissza is kéri tőla a már kifizetett pénzt, és feljelentést tesznek több bűncselekmény ügyében.

Kmotrík nem kap egy fityinget se az államtól a nemzeti focistadionra, sőt, még vissza is kéne fizetnie 27 milliót!
Fotó: SITA

Minderről Štefan Holý törvénykezésért és stratégiai tervezésért felelős kormányalelnök beszélt sajtótájékoztatón. A kormány azzal érvel, hogy az eddig kötött 2013-as és 2016-os szerződés a futballstadion kapcsán érvénytelen.

"A 2013. 11. 21-én kötött, állami támogatás nyújtásáról szóló szerződésről, valamint a 2016. 5. 10-én kötött felvásárlási előszerződésről van szó. Mindkét szerződést időközben számos függelékkel egészítették ki. A széleskörű vizsgálatot követően, melyet elvégeztünk, a kormánynak azt javasoltam, hogy a 2013-as szerződés jogi véleményünk szerint a kezdetektől fogva érvénytelen és semmilyen jogi következményekkel nem jár, hasonlóképpen a 2016-os előszerződéshez. Egyik szerződés alapján sem kérhető azok teljesítése" - fogalmazott Holý.

Elárulta azt is, hogy az egész ügynek büntetőjogi következménye is lehet, ezért azt javasolta a kormánynak, hogy tegyenek büntető feljelentést. Szerinte ugyanis felmerül az idegen vagyon hűtlen kezelésének, a közbeszerzési üzelmeknek, valamint a köztisztviselői hatalommal való visszaélésnek a gyanúja.

A stadiont 2016 szeptemberében kezdték építeni. Az állam az említett szerződésekben vállalta, hogy felépítteti és aztán felvásárolja a stadion nem kommersz részeit, emellett 27,2 millió eurós dotációt ad az építéshez, amit aztán a vásárlási árból levonnak.

2016-ban egy szerződéskiegészítésben maximálisan 75,2 millió euróban szabták meg a felvásárlási árat. A stadion építésének utolsó fázisában, 2018-ban azonban a költségek megnövekedéséről kezdtek beszélni és 2020 januárjában a Pellegrini-kormány elfogadott egy újabb függeléket az elővásárlási szerződéshez, melyben már rögzítették, hogy 98 447 000 euróért vásároják fel a létesítményt. A parkolóhelyek bérletéből származó 6,25 millió eurós összeg levonását követően ez 17 millió eurós kiadásnövekedés.

Az SNS-es oktatásügyi miniszter, Martina Lubyová akkor azt közölte, hogy a költségek elsősorban az UEFA szigorú standardjainak betartása, továbbá a biztonsági intézkedések, illetve a környék közlekedési átalakításai miatt emelkedtek, utóbbit Újváros (Nové Mesto) városrész kérte.

(SME/Denník N)