KN95 és N95 jelzésű szájmaszkot is hordhatunk, ha épp nincs FFP2-es

2021. március 4. - 07:26 | Belföld

Mint azt korábban megírtuk, március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden épület belterében, tehát a munkahelyeken is legalább FFP2-es minősítésű légzésvédelmi maszkokat kell viselnünk.

KN95 és N95 jelzésű szájmaszkot is hordhatunk, ha épp nincs FFP2-es
Fotó: TASR

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal kiadta ezzel kapcsolatos határozatát, amely rámutat néhány részletre, amit fontos tudnunk. Daša Račková szóvivő közölte, hogy a legalább FFP2-es minősítésű maszkon nem szabad lennie kilégzőszelepnek (norma: STN EN 149 + A1). Ezek közé sorolhatók az Európai Unió követelményei alapján megítélt KN95-ös vagy N95-ös jelzésű maszkok is. A hitelességét egyszerűen leellenőrizhetjük, ugyanis kell legyen rajta CE jelzés, melyet négy számjegy követ.

A hivatal három kivételt szabott meg, ide tartoznak az alsó tagozatos, tehát lényegében 10 éven aluli gyerekek, az elítéltek vagy vizsgálati fogságban ülő személyek, valamint a harmadik kategóriás hőhatásnak kitett munkát végzők, akik például kemencék mellett dolgoznak. Számukra is megmarad a szájmaszk viselésének kötelezettsége, de nem kötelező az FFP2-es reszpirátor.

A kültereken továbbra is engedélyezett lesz az egyszerű sebészi szájmaszk vagy a textilmaszk, kendő vagy sál viselete a légutak eltakarására.

Akiknek pedig eddig sem kellett szájmaszkot viselniük, mint a 3 évnél kisebb gyerekeknek vagy az autizmusban szenvedőknek, azoknak ezután sem kell.

Kapcsolódó cikkek:

FFP2 vagy KN95? A szakértők egyértelmű választ adtak, mi a különbség a két védőmaszktípus között

Minden, amit fontos tudni a reszpirátorok és textil szájmaszkok viseletéről!

Címkék: FFP2, KN95, szájmaszk