A koalíció és az ellenzék nem értenek egyet abban, hogy a COVID-19 országos tesztelése önkéntes-e vagy sem

2020. október 25. - 19:17 | Belföld

Egyesek azt állítják, hogy a tesztelés önkéntes, de mindenkinek áldozatot kell hoznia ebben a helyzetben, mások szerint az embereknek nincs más választásuk, mert a negatív teszteredmény a szabadság kulcsa. Ezt a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában taglalták.

A koalíció és az ellenzék nem értenek egyet abban, hogy a COVID-19 országos tesztelése önkéntes-e vagy sem
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Nem arról van szó, hogy az önkéntesség nem létezik. Létezik, de mindenkinek áldozatot kell hoznia“

- mondta Jana Bittó Cigániková (SaS), a Szlovák Nemzeti Tanács tagja. Az önkéntességet abban látja, hogy mindenki eldöntheti, hogy önként részt vesz a tesztelésen, vagy önként otthon marad. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes munkáltatók anyagi bónuszt kínálnak az alkalmazottainak, hogy azok elmenjenek a tesztelésre. Martin Borguľa (Sme rodina) szintén úgy gondolja, hogy az emberek önként vesznek részt a teszten, mivel megértették, hogy ez nem butaság, hanem igenis komoly és bonyolult helyzetben vagyunk.

Erik Tomáš (független) ellenkező véleményen van.

Szerinte csak úgy tesznek, mintha önkéntes lenne a tesztelés.

Igazából azonban azért vesznek részt rajta az emberek, mert tudják, hogy ellenkező esetben nem mehetnek dolgozni, ebben az esetben pedig nem kapnak semmilyen anyagi kártérítést.

„Az emberek kétségbeesetten állnak sorba, mert alaposan átgondolták a helyzetet“ – fogalmazott. Tomáš Taraba (független) szinten osztja ezt a véleményt.

Hangsúlyozta, a negatív teszteredmény a szabadság feltételévé vált, ami biztosítja, hogy az emberek ne essenek el a jövedelmüktől.

Az emberi jogok megsértéséről beszélt, ugyanakkor hozzátette, maga a tesztelés nem csupán fiaskó.

Kitértek alockdownra is. Borguľa szerint ez nem jó döntés a gazdaság számára, ugyanakkor aláhúzta, hogy egy olyan nehéz helyzetben vagyunk, amikor nincsenek is igazán jó megoldások. Szerinte el kell döntenünk, hogy a gazdaságot akarjuk-e megmenteni, avagy emberi életeket.

Tomáš szerint, ha a szlovák gazdaság lezárására kerül sor, akkor a kormánynak több, terjedelmesebb és kevésbé bürokratikus támogatási rendszerrel kell rendelkeznie mindenki számára, ahogy az a pandémia első hullámában történt.

„A lockdownnak anyagi támogatással kell járnia“ – szögezte le.

Bittó Cigániková szerint fontos, hogy a gazdaság és az egészségügy egyensúlyban legyen, a döntéseket a meglévő adatok alapján kell meghozni. Az egész gazdaságot bezárása helyett inkább egy helyi lockdown mellett lenne, azokon a területeken, ahol súlyosabb a járványhelyzet. Taraba szerint a lockdown fenyegetést jelent Szlovákia számára. Egyetért Bittó Cigánikovával, hogy inkább helyileg kellene oldani a problémákat.

(aktuality.sk)