A koalíció nem volt kíváncsi Ficóék vagdalkozására, Fico szerint viszont szégyenben maradtak volna a miniszterek

2020. október 7. - 14:59 | Belföld

A koalíciós képviselők nem szavazták meg a Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli ülés programját, melyen az ellenzéki párt arra lettvolna kíváncsi, mihez kezdenek az egyes miniszterek a koronakrízissel.

A koalíció nem volt kíváncsi Ficóék vagdalkozására, Fico szerint viszont szégyenben maradtak volna a miniszterek
Fotó: TASR

A parlamentben jelenlévő 136 képviselő közül csak 52-en szavazták meg a programját.

Az ellenzék azt akarta elérni, hogy a parlament határozatban szólítsa fel a kormány egyes minisztereit, hogy az októberi parlamenti ülésszak elejére terjesszenek be egy tervet arra vonatkozóan, milyen törvényi vagy egyéb intézkedésekre kerülhet sor a koronavírus-járvány hatásait mérséklendő, részletezve azt is, hogy azok milyen befolyással lesznek az állami költségvetésre.

Azt akarták, hogy a rendkívüli tanácskozáson vegyen részt a pénzügy-, a gazdasági, munkaügyi, beruházásokért felelős, közlekedésügyi, földművelésügyi, környezetvédelmi, oktatásügyi és kulturális miniszter. Kíváncsiak voltak arra, milyen intézkedéseket hoznak Szlovákia versenyképességének erősítése céljából az innovációk, a foglalkoztatottság növelése, a szociális életszínvonal és az oktatás színvonalának megőrzése,valamint az EU-nak a zöld, illetve digitális gazdaság terén kitűzött céljainak elérése terén.

Egy intézkedéscsomag tervezetének beterjesztését várták el, mely a válság hatásaira ad választ az idegenforgalom, a sport és a kultúra területén, emellett a pénzügyminisztertől azt várták volna, hogy álljon elő egy tervezettel a helyi és regionális önkormányzatok jövedelemadóból származó bevétele egy részének kiesése pótlásáról.

Az OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí koalíció nem látott okot a rendkívüli parlamenti ülés megtartására, véleményük szerint a minisztereket van mód interpellálni és kérdezhetik őket az ún. kérdések órájában is egy rendes ülés keretén belül.

Robert Fico, a Smer elnöke viszont úgy reagált az ülés meghiúsítására, hogy a képviselők nem akarták kitenni minisztereiket annak a kockázatnak, hogy szégyenben maradjanak.

(TASR)