A koalíciós képviselők is elismerik, könnyen lehet, hogy szétesik a kormány

2022. június 5. - 18:38 | Belföld

Lehetséges, hogy a kormánykoalíció szétesik, de az országnak minden tőle telhetőt meg kell tennie, és ki kell használnia az erre a ciklusra szánt időt. Ezt Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke mondta a vasárnapi vitaműsorban.

A koalíciós képviselők is elismerik, könnyen lehet, hogy szétesik a kormány
Fotó: TASR - illusztráció

A parlamenten kívüli Hlas-SD ragaszkodik a referendumhoz, az ĽSNS nem zárja ki, hogy támogatni fogja, Gyimesi György (OĽaNO) pedig elutasítja, hogy a lépéseivel szét akarja verni a koalíciót.

"Feszült a helyzet, ezt egyértelműen el kell ismerni. Összetett, igen, semmi sem zárható ki" - ismerte el Viskupič a koalíció lehetséges felbomlása kapcsán. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bár az ellenzék szerepe az, hogy mindent megtegyen a kormány bukása érdekében, vagy előrehozott parlamenti választásokat érjen el, ugyanakkor mindenkinek a közös érdeke kell, hogy legyen, hogy a maximumot tegye meg az országért.

Gyimesi visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a szimbólumokat tiltó javaslata súlyosbítaná a helyzetet, és megpróbálná szétverni a koalíciót, hozzátéve, az értékrendje lehet, hogy erősebb, mint a miniszterelnök kérése. Elmondta, még nem találkozott Eduard Hegerrel (OĽaNO) kormányfővel, aki felszólította, hogy vonja vissza a javaslatot. Arra nem válaszolt, hogy hajlandó-e ezt megtenni.

A parlamenten kívüli Hlas-SD ragaszkodik a népszavazáshoz az előrehozott választásokról. Erik Tomáš szerint az lenne az ideális, ha az emberek lehetőséget kapnának a soron következő őszi választásokon, hogy ezzel kapcsolatban is kifejezzék véleményüket.

Az orosz olajembargó margójára Gyimesi megjegyezte, hogy Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter nem az állampolgárok érdekeit nézi. Fatális kudarcról beszélt, és elutasította, hogy a Slovnaft lobbistája lenne.


(TASR)