A koalíciós képviselők módosítanák az elhunytakat érintő személyes adatokra vonatkozó jogszabályt

2021. június 6. - 12:12 | Belföld

A koalíciós képviselők szabályozni akarják az elhunyt személyek személyes adatainak védelmét. Akadályokról beszélnek például a kegyeleti emlékművek építésében és a virtuális temetők, archívumok vagy háborús bűncselekmények dokumentációjának kezelésében. Ezért benyújtották a Nemzeti Tanács elé a személyes adatok védelméről szóló törvény módosítását, amely megváltoztatja e törvény hatályát, amelyből ki akarják zárni az elhunyt személyek személyes adatait. 

A koalíciós képviselők módosítanák az elhunytakat érintő személyes adatokra vonatkozó jogszabályt
Illusztrációs felvétel (TASR)

„A törvényjavaslat célja a személyes adatok védelméről szóló törvény hatékony módosítása abban a részben, amely jelenleg akadályt jelent a nemzetünk emlékét szimbolizáló fontos emlékművek felépítésében, tisztelegve azok előtt az áldozatok előtt, akiknek halála megrázta társadalmunkat és történelmünket” – pontosították. Leírták, hogy elsősorban

a nácizmustól való felszabadulásért folytatott küzdelemben elesettekre, a szlovákiai demokráciaért folytatott harc áldozataira, a holokauszt, az emberiség elleni bűncselekmények vagy a népirtás áldozataira, valamint a Szlovák Köztársaság biztonsági erőinek tagjaira gondolnak.

Az indítványozók azt állítják, hogy a törvény jelenleg a gyakorlatban nehézségeket okoz a virtuális temetők, magánlevéltárak, a háborús bűncselekmények dokumentálása, a háborús bűncselekmények megemlékezésével kapcsolatos események megszervezése esetében.

Az akadályt abban látják, hogy amennyiben az érintett személy már nem él, a közeli hozzátartozója adhat felhatalmazást az illető személyes adatainak kezeléséhez. Ebben az összefüggésben a fenntarthatatlanságról és az európai jogi cselekedetek ütközéséről beszélnek. Ezért elegendőnek tartják, ha a Szlovák Köztársaság kizárólag élő személyek személyes adatait védi.

(aktuality.sk)