A koalíciós képviselők támogatják, az ellenzékiek viszont bírálják az új járványügyi intézkedéseket

2021. november 14. - 14:45 | Belföld

Az új koronavírusos esetek egyre növekvő száma alátámasztja, hogy Szlovákiában az oltatlanok járványa tombol. A járványellenes intézkedéseknek ezért lehetőséget kell teremteniük arra, hogy az oltottakat megjutalmazzák a felelősségteljes hozzáállásukért cserébe – jelentette ki Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője vasárnap a TA3 politikai műsorában.

A koalíciós képviselők támogatják, az ellenzékiek viszont bírálják az új járványügyi intézkedéseket
Illusztráció (Fotó: TASR)

Zemanová elutasította az ellenzéki képviselők kételyeit, miszerint bizonyos jóváhagyott intézkedések megvalósíthatatlanok. Kivitelezhetetlennek tartják például az oltatlan munkavállalókra vonatkozó tesztelési kötelezettségekkel kapcsolatos intézkedést. „Teszt van elég, emellett öntesztelésre is lehetőség lesz, nem szükséges mobil mintavételi helyeket nyitni” – mondta Zemanová.

A parlament szociális bizottságának elnöke, Erik Tomáš (Hlas-SD) úgy gondolja, hogy a járványellenes intézkedések szigorítása egyenlőtlenséget és a szegregáció kockázatát eredményezi.

Tomáš Taraba, a parlament kulturális bizottságának tagja nem ért vele egyet, hogy hasonló törvényeket rövidített eljárásban fogadjanak el. Újfent felszólította Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy vétózza meg a törvényt. Emellett támogatja a gondolatot, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatban forduljanak az Alkotmánybírósághoz.

Juraj Krúpa (OĽaNO), a parlament védelmi bizottságának elnöke szerint az egyre súlyosbodó járványhelyzet veszélyezteti a más diagnózisban szenvedő páciensek egészségügyi ellátását, beleértve a legveszélyeztetettebb onkológiai betegségben küzdőket. Krúpa ugyancsak úgy véli, hogy a beoltottakat szabadság illeti meg, ezért elutasítja az intézkedések mint általános korlátozásként való értelmezését. „Nem azért hozunk intézkedéseket, hogy bezárjunk, hanem ellenkezőleg, kinyissunk és enyhítsünk a korlátozásokon” – tette hozzá.

A koalíciós képviselők szerint nincs ok arra, hogy a kedvezőbb pandémiás betegszabadság elég hosszú idő elteltével fizessen az emberek beoltásáért és a Covid-19 elleni védelem növeléséért. Az ellenzéki képviselők szerint viszont ezzel az emberek részéről csökken a hajlandóság a felelősségteljes hozzáállásra és az elszigetelésben maradásra, ezáltal nő a fertőzés terjedésének kockázata.


TASR