Koalíciós kisebbségügyi "szakértők" trollkodnának a helységnévtáblák miatt

2018. február 20. - 20:32 | Belföld

Érsek Árpád közlekedési miniszter új, kétnyelvű helységnévtáblái és közlekedési jelzőtáblái feleslegesek – foglalt állást kedden két koalíciós párt alelnöke és egyben parlamenti képviselője, a smeres Juraj Blanár és az SNS-es Anton Hrnko.

Koalíciós kisebbségügyi "szakértők" trollkodnának a helységnévtáblák miatt
Fotó: Paraméter

Hrnko a Hidat is kritizálta, mert állítása szerint a párt kész tények elé állítja a koalíciós partnereit, a tervezett változtatásokat pedig nem terjesztette a Koalíciós Tanács elé. Hrnko szerint utóbbinak meg kellene állítania a táblacserékkel járó felesleges pazarlást. Az SNS alelnöke szerint ráadásul az új, nagyobb, kisebbségi nyelvű helységnévtáblák feleslegesen provokálják az állampolgárokat.

A koalíciós szerződés értelmében a kisebbségek jogai és kötelességei terén a koalíciós pártok számára a status quo a mérvadó – hangsúlyozta Hrnko, hozzátéve: az SNS sem akarja megváltoztatni a kisebbségi oktatást az iskolaügyi minisztériumon keresztül, holott szerinte az állampolgárok „emberi jogaival nem teljesen összeegyeztethető, hogy egy állami iskola nem tanítja meg őket a kellő szinten kommunikálni az állam nyelvén.” Az SNS alelnökének meggyőződése, hogy a magyar nemzetiségű állampolgárok számára is előnyösebb lenne, ha a költséges táblacserék helyett inkább felújítanának akár csak egy kilométeres útszakaszt is a Csallóközben.

A kisebbségi nyelvű helységnévtáblák nagyobbakra cserélése Blanár szerint is felesleges lépés, amely „megzavarja a jó kapcsolatokat”. A Smer alelnöke ezt egy Facebook-bejegyzésben írta. Szerinte az eddigi állapot mindenkinek megfelelt, a változtatás nem indokolt.

Érsek Árpád kedden arról tájékoztatta a portálunkat, hogy fokozatos lecserélés vár az út menti, kétnyelvű helységnévtáblákra. Míg eddig a kisebbségi nyelvű helységnévtáblák kisebb méretűek voltak, és kék színnel voltak jelölve, újabban ugyanolyan nagyságúak és színűek lesznek, mint az új szlovák nyelvű táblák. Kék csak a tábla szegélye lesz. A táblák megváltoztatása a belügyminisztérium új rendeletéből következik, amely idén februártól lépett érvénybe.

A városok és falvak kétnyelvű megjelölése akkor használatos, ha a nemzeti kisebbség aránya az adott településen eléri a 20%-ot. A változtatás Érsek szerint fokozatosan fog zajlani, hogy az ne terhelje meg túlságosan az útkezelők költségvetését. Egy új tábla 108 euróba kerül az áfával és a felszereléssel együtt.

tasr/sp