A koalíciós partnerek közös kompromisszumára épül az új kormányprogram

2020. április 19. - 12:19 | Belföld

A vasárnap jóváhagyott kormányprogram közös kompromisszumok útján jött létre. A kormánypártok prioritása az volt, hogy a kampány során elhangzott ígéretek bekerüljenek a dokumentumba.

A koalíciós partnerek közös kompromisszumára épül az új kormányprogram
Fotó: TASR

Erről Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, a parlament elnöke, Boris Kollár (Sme rodina), Veronika Remišová (Za ľudí), beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter beszélt a vasárnapi kormányülés után, amelyen jóváhagyták a kormányprogramot.

A kormányfő kiemelte, a programba beépítették az OĽaNO választások előtti 11 pontját, amelyről a kampányidőszakban az emberek szavazhattak elektronikus úton. Matovič hangsúlyozta, a kormány foglalkozni fog a kettős állampolgárság kérdésével, és lehetővé teszi a hosszú ideje külföldön élő szlovák állampolgároknak, hogy felvegyék az adott ország állampolgárságát anélkül, hogy a szlovákot elveszítenék.

Kollár megjegyezte, a kormánynak kevesebb ideje volt a kormányprogram megalkotására, a legtöbb időt ugyanis arra fordították, hogy megoldják a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet. „Ennek a kormánynak 18 törvényt kellett elfogadnia abban az időszakban, amikor csak a kormányprogrammal kellett volna foglalkoznia. Olyan törvényeket részesítettünk előnyben, amelyek segítenek az embereken” – hangsúlyozta.

Remišová szerint a tárgyalások eredménye egy olyan dokumentum, amely mellett mind a négy koalíciós partner kiáll. Hangsúlyozta, a programba sikerült beépíteni a Za ľudí prioritásait is, mint a korrupcióellenes harc, az igazságszolgáltatás megreformálása és a kevésbé fejlett régiók támogatása. „Fontos, hogy minden régió, a kevésbé fejlettek is, egyenletesen fejlődjenek, hogy beruházásokat irányíthassunk oda is” – húzta alá.

Sulík hangsúlyozta, a kormányprogram kellően kötelező érvényű, de egyúttal rugalmas dokumentum, amely lehetővé teszi az egyes tárcáknak a pártok programpontjainak megvalósítását. Az SaS elnöke hangsúlyozta, a program közös kompromisszumra épül, és egyúttal értékelte a partnerek együttműködési szándékát. „Ez egy olyan eredmény, amelyre alapozva teljes négy éven át tudunk majd működni” – mondta.

Kapcsolódó cikkek:
A kormány elfogadta a kormányprogramot, hétfőn benyújtják a parlamentbe
Nemzeti kisebbségi hivatalt, kisebbségi jogállásról szóló törvényt és a nyelvi jogok bővítését ígéri a kormány

(TASR/para)