A koalíciós pártok kölcsönösen egymást vádolják a fasisztákkal és/vagy a Smerrel, Hlassal való összefogással

2022. június 22. - 16:45 | Belföld

Az SaS szerint az OĽaNO és a Sme rodina összefogott a fasisztákkal a Matovič-csomag elfogadása érdekében, Matovič szerint viszont Sulíkék szövetkeztek a Smerrel, a Hlassal és a fasisztákkal, hogy elfogadják a köztársasági elnök javaslatait. Ha így is volt, a végeredményt tekintve Matovičnak és Kollárnak jött be az „üzlet”. Egyre mérgesedik a viszony a koalíciós pártok között.

A koalíciós pártok kölcsönösen egymást vádolják a fasisztákkal és/vagy a Smerrel, Hlassal való összefogással
Fotó: TASR

Az OĽaNO és a Sme rodina a fasiszta ĽSNS és más szélsőséges képviselők támogatásával elfogadta a köztársasági elnök által megvétózott „infláció elleni csomagot”. A törvényt 77 képviselő támogatta, az OĽaNO és a Sme rodina mellett a ĽSNS képviselői is.

Ki támogatta Čaputová javaslatait?

A végszavazás előtt voksoltak a képviselők a köztársasági elnök javaslatairól is, amelyre 68 igen érkezett, ami azonban azt jelentette, hogy a parlament elutasította . A javaslatokat támogatták az SaS és a Za ľudí mellett a Smer, a Hlas és a ĽSNS-ből kivált néhány képviselő is. Igor Matovič erre építve állítja, hogy Sulíkék megegyeztek Ficóval, Pellegrinivel és a Kotlebát otthagyó képviselőkkel.

„A köztársasági elnök legnagyobb ellenségei egyszerre csak varázslatosan egyégesen szavaznak” – erősített rá Matovič szavaira Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője.

Matovičnak állítólag erre bizonyítéka is van, de azt nem mutatta be a sajtónak. A köztársasági elnök javaslatait azonban az OĽaNO 5 képviselője is megszavazta, a pártelnök szerint azonban ők csak a lelkiismeretük szerint szavaztak.

Az SaS viszont a végszavazás alapján látja bizonyítottnak, hogy az OĽaNO és a Sme rodina együttműködött a fasiszta ĽSNS-s képviselőkkel.

„Szégyen – ez az egy szó fejezi ki az OĽaNO, a Sme rodina és a ĽSNS fasisztáinak új koalícióját” – jelentette ki Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke.

Matovič egyébként a törvény májusi elfogadása előtt elismerte, hogy tárgyalt a fasiszta képviselőkkel, és néhány javaslatukat is beépítette a törvénybe.

200 euró minden gyereknek - vagy mégsem?

A pénzügyminiszter egyébként boldogan kommentálta a törvény elfogadását a Facebook-oldalán.

„Köszönöm mindenkinek… akinek FONTOSAK a családok – írta a pénzügyminiszter a bejegyzésében. – Köszönöm, hogy imádkoztak, kértek, szorítottak, lobbiztak. A nagy dolog sikerült.”

A poszthoz csatolta a legújabb plakátját, a „200 eurót ígértünk egy gyerekre – Teljesítettük” – feliratút.

Ezzel csak az a probléma, hogy még most, a törvény elfogadása után sem igaz, mivel korántsem kap minden gyerek havonta 200 eurót, sem most, sem júliustól, sem januártól, még a „szabadidő-utalvány” beszámításával sem. A támogatás lehetséges legmagasabb havi összege 200 euró, a szabadidő-utalvány azonban csak az 5-18 év közöttieknek jár, ami a többi eltartott gyereknek automatikusan 60 euró mínusz a 200-ból. Az adóbónuszt sem veheti igénybe minden szülő, csak akinek van megfelelő összegű fizetése, ami akár további mínusz 100 eurót jelent számukra.

Vagyis januártól csak a 40 eurós családi pótlék a biztos minden gyerek számára. Ez a jelenlegi helyzethez képest 14,12 eurós havi növekedés gyerekenként, mivel jelenleg a családi pótlék 25,88 euró.

Amikor a családok győztek...

Matovičhoz hasonlóan vélekedik Gyimesi György (OĽaNO) a törvény parlamenti előadója is a törvény elfogadásáról, amit ugyan kisebb hibával posztolt Facebook-oldalán.

„Családok – Csáládellenes (sic!) koalíció (Čaputová, Fico, Pellegrini, Sulík, Šeliga, Uhrík) – 2:0.”

Ezzel valószínűleg arra utal, hogy kétszer is sikerült elfogadniuk a jogszabályt, de azt nem teszi hozzá, hogy a „Családok”-nak nevezett 77 tagú ad hoc-koalíció kiből áll. A koalíciós és volt koalíciós képviselők csak 68 szavazatot hoztak össze, 9-et a fasiszta képviselőktől „kölcsönöztek” Gyimesiék.

Heger kicsit az SaS-t is megdicsérte

Eduard Heger miniszterelnök is elégedett az eredménnyel, szerinte a koalíciós tanács ebben egyezett meg. „A csomag mai elfogadásával megvalósult a koalíciós tanács megállapodása, hogy a csomagról a parlament dönt” – írta a Facebookra Heger. Megdicsérte az SaS-t is. „Értékelem, hogy az SaS nem vétózta meg a csomagot” – jelentette ki a kormányfő. Kiemelte még, hogy a koalíció működése szempontjából fontos, hogy az OĽaNO frakciója egységes maradt, annak pedig még jobban örült volna, ha a koalíció egységesen felsorakozott volna a jogszabály mögött. Ekkor még Igor Matovič nem beszélt arról, hogy az SaS a Smerrel és a Hlas-szal fogott össze.

SaS: elherdálnak 1,2 milliárd eurót

Az SaS-es képviselők a másik oldalról látják a jogszabályt. Tartalmilag elsősorban azt kifogásolják, hogy az állam elherdál 1,2 milliárdot azzal, hogy olyanoknak is ad, akiknek nincs rá szükségük, sok olyan réteg pedig semmit sem kap, akiknek erre szüksége lenne. Kifogásolják azt is, hogy az adóbónusz növelése az önkormányzatoknak fáj, mintegy 500 millióval csökkentik a bevételüket, ami sok településen súlyos helyzetet eredményezhet.

„Az OĽaNO és a fasiszták gusztustalan szövetségének, amellyel megtörték a köztársasági elnök vétóját, az államháztartás esik áldozatul” – írta Richard Sulík.

Mégsem ülnek vissza a koalíciós tanácsba?

Habár a párt tegnap már arról beszélt, hogy visszatérnek a koalíciós tanácsba, amelyet korábban éppen Matovič légből kapott ötletei miatt hagytak ott, Sulík jelezte, hogy talán mégsem. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Matovič a Smerrel, Hlasszal és a fasisztákkal való együttműködéssel vádolja Sulíkékat.

Egy másik bejegyzéséből viszont az derül ki, hogy a kormányból nem lépnek ki.

„Képzelje el, kedves Marián, hogy most lelépünk. Mi történik? Milyenek a lehetséges forgatókönyvek? És megvan a válasz...” – válaszolta Sulík egy kommentelőnek, aki a kormányból való kilépést szorgalmazta.

Az SaS elnöke ezzel arra utalt, hogy az OĽaNO akár a fasisztákkal is képes lenne kormányozni, ha a SaS és a Za ľudí kilépne.

Šeliga: sajnos győzött a politika

Jana Bittó Cigániková (SaS) is azt emelte ki, hogy az 1,2 milliárd eurós csomag tönkre teszi a helyi és a megyei önkormányzatokat, és elszívja a pénzt sokkal fontosabb feladatoktól. „Elárulták a pedagógusokat és az egészségügyet” – írta Cigániková. Az SaS ugyanis elsősorban az egészségügyet és az oktatásügyet segítette volna, ha kevesebbet költenek el erre a csomagra.

Csalódott volt a szavazás eredményét látva Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője is. „Sajnos győzött a politika” – írta bejegyzésében. Szerinte ezzel a szavazással az OĽaNO azt érte el, hogy veszélybe került az infláció elleni csomag, mivel az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult.

„Ez hazárdjáték azzal az embereknek ígért segítséggel, amire szükségük van” – írta a képviselő.

A Szövetség elítéli az összefogást a fasisztákkal, Nagy József viszont örül neki

A Szövetség nyilatkozata szerint a szerdai szavazás azt bizonyítja, hogy a kormány újra csődöt mondott a segítségnyújtásban. „A hatékony segítségnek gyorsnak, célzottnak kell lennie, és nem lenne szabad a fasisztákkal üzletelni” – áll a Szövetség nyilatkozatában. Sólymos László (Híd platform) OT-elnök szerint íratlan törvény volt, hogy a

„civilizált pártok a »barna képviselőkkel« nem szavaznak, nem tárgyalnak. Erre a koalícióra már ez sem érvényes” – jelentette ki Sólymos.

A párt hivatalos véleményétől eltérően kommunikál Nagy József (Összefogás platform), aki örül a jogszabály elfogadásának. „Az emberek szempontjából attól még nem rossz egy családtámogatás, mert azt Matovič vagy Gyimesi javasolta” – kommentálta az eredményt Nagy.

- lpj -