A koalíciós pártok támogatnák a karantén idejének lerövidítését

2021. szeptember 4. - 13:22 | Belföld

A koalíciós pártok támogatnák a szakértői testület javaslatát, amely szerint a karantént 14-ről tíz napra kellene csökkenteni. Ezt a TASR-nek az összes koalíciós párt megerősítette.

A koalíciós pártok támogatnák a karantén idejének lerövidítését
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

„A járvány kezdete óta mozgalmunk felelősségteljesen viselkedik és tiszteletben tartja a szakértők véleményét. Ha ezt a módosítást az Egészségügyi Minisztérium és a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) jóváhagyja, természetesen mi is támogatni fogjuk” – reagált az OĽANO mozgalom médiacsapata.

A Sme rodina mozgalom is kifejezte támogatását. „Támogatjuk a szakértőket, mert ők azok, akik a legjobban értik az egész helyzetet és ezért helyénvaló követni a tanácsaikat” – magyarázta a mozgalom sajtóosztálya.

A szakértők véleményét a Za ľudí is tiszteletben tartja. Ha mind az Egészségügyi Minisztérium, mind az ÚVZ egyetért a karantén lerövidítésére irányuló javaslattal, a Za ľudí nem lát okot arra, hogy ne támogassa ezt a javaslatot.

„Az SaS párt támogatja a karantén 14 napról tíz napra történő csökkentését, mert ő maga találta ki, és javasolta a koalíciós tanácsnak, valamint az egészségügyi miniszternek” – tette hozzá Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlamenti egészségügyi bizottság képviselője.

A szakértői konzílium csütörtökön (szeptember 2-án) javasolta a karantén lerövidítését. Javaslatuk, hogy a jelenlegi 14 napról 10 napra rövidítsék le a karantént azok számára, akiknek nem kell leteszteltetniük magukat a végén. Ennél a javaslatnál tudományos feljegyzésekre hivatkoznak, és ez volt igazából az iskolák kérése is a tanév előtt.

A konzílium azt is javasolja, hogy azok számára, akik a karanténjuk 5. vagy 6. napján mennek PCR-tesztre, és annak eredménye negatív lesz, a 7. napon befejezhessék a karantént. Tehát amennnyiben a negatív PCR-teszt után nincsenek tüneteik, lezárhatják az izolációt.

TASR

Címkék: karantén, koalició