Koalíciós válság: Sulík már gyorsan lezárná ezt az ügyet, nem számít fordulatra a koalíciós tanács ülésén

2022. augusztus 26. - 16:58 | Belföld

A mai lehet a koalíciós tanács utolsó ülése, mondta a megbeszélésre érkező Richard Sulík, aki szerint gyorsan le kellene már zárni ezt az „ügyet”.

Koalíciós válság: Sulík már gyorsan lezárná ezt az ügyet, nem számít fordulatra a koalíciós tanács ülésén
Fotó: TASR

Nem számít fordulatra a koalíciós kormánnyal kapcsolatban Richard Sulík.

„Múltkor sem léptünk előre, most sem mutat semmi arra, hogy fordulat lehet. Meglátjuk, hogy milyenek lesznek a javaslatok, szerintem ez már az utolsó forduló lehetne” – mondta Sulík.

Délelőtt Eduard Heger kormányfővel járt Lengyelországban, mint mondta négyszemközt is tárgyaltak, de ennek eredményéről nem árult el semmit.

Azt nem tudja, hogy segítheti-e a mai megbeszélés eredményességét, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter spanyolországi nyaraláson van. „Ő ebben a döntő láncszem, nem tudom a távolléte mit hoz. Nem irigylem tőle a nyaralást” – mondta Sulík.

Hat órára befejezhetik

Az SaS megbeszélésre érkező elnöke szerint nem kell hosszú tárgyalásra számítani. „Bízom benne, hogy kevesebb, mint 2 óra lesz, hiszen néhány óra vita már mögöttünk van, ráadásul ma péntek van, utána 3 szabadnap, kedden Pozsonyon kívül van egy munkatalálkozóm, szerdán pedig lezárjuk az egészet, és nem fogjuk a belső vitáinkkal terhelni a lakosságot. Vannak fontosabb ügyek is, amelyeket meg kell oldani” – jelentette ki Sulík.

Abban is bízik, hogy a lemondásának benyújtása után a köztársasági elnök nem hagyja sokáig funkciójában. A miniszter lemondását ugyanis a köztársasági elnöknek jóvá kell hagynia, és meg kell bíznia valakit a tárca irányításával. Ez általában a kormány valamelyik másik olyan tagja, aki, nem adja be lemondását, akár a miniszterelnök is lehet. Zuzana Čaputová azonban kijelentette, hogy nem szívesen bízna meg ideiglenesen valakit, a legjobb az lenne, ha rögtön tartós utódot tudna kinevezni. Sulík szerint is ez lenne a legjobb megoldás.

„A köztársasági elnök régen tud arról, hogy mi készül, remélem, nem fogja sokáig húzni – modnta Sulík. – A legjobb az lenne, ha rögtön ki tudná nevezni utódomat, de az is megfelelő alternatíva, ha valakit megbíz a gazdasági tárca irányításával a kormánytagok közül.”

Azt Sulík sem tudja, hogy a többi három párt kit szán utódjának, sajtóinformációk szerint Peter Kremský (OĽaNO), a gazdasági bizottság elnöke az egyik lehetséges utód.

Az SaS elnöke nem ellenzi, hogy a parlament úgy módosítsa az alkotmányt, hogy a kormány népszavazással is leváltható lenne. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy ezt már januártól, vagy csak a következő választási ciklusra tehetik lehetővé. Az alkotmány módosítására Boris Kollár tett javaslatot, ez is a következő ciklustól tenné lehetővé a kormány leváltását népszavazással.

- lpj -