Kobe Bryant életét vesztette egy helikopter-balesetben!

2020. január 26. - 20:55 | Sport

Az NBA legendája is azon a gépen volt, amely helyi idő szerint vasárnap reggel zuhant le Kaliforniában - írta meg a TMZ-re hivatkozva az Index.

Kobe Bryant életét vesztette egy helikopter-balesetben!
Kobe Bryant (Fotó: AP/SITA)

A Los Angeles Times információi szerint a rossz látási viszonyok között a calabasasi hegyoldalnak ütközött a helikopter, az áldozatok személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont, hogy az ötszörös NBA-bajnok rajta volt a gépen, több újság is megerősítette.

A TMZ szerint Bryant magánrepülőgépén utazott, mely egyelőre ismeretlen okból zuhant le.

A Los Angeles-i sheriff a Twitteren megerősítette a balesetet, hozzátéve, hogy öt ember halt meg, az utasok közül a tragédiát senki nem élte túl. Az áldozatok nevét azonban nem hozta nyilvánosságra.

A baleset okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A Los Angeles Times című lap riportere, Richard Winton arra emlékeztetett, hogy a tragédia idején a környező hegyeket köd borította.  

A philadelphiai születésű legendás NBA-játékos 41 éves volt, négy gyermek édesapja. 

 

Kobe Bryant olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, az NBA-ben 1996 és 2016 között a Los Angeles Lakers csapatában játszott, a dobóhátvéd posztján.

Bryant-et eredetileg a Charlotte Hornets vitte el a drafton, a 13. helyen. Ezután az ügynöke azt mondta, hogy kizárt, hogy Kobe a Hornets-ben játsszon. Jerry West a Lakers menedzsere ennek megörülve, felajánlotta kezdő centerüket, Vlade Divac-ot Bryant-ért cserébe, amit a Charlotte el is fogadott. 1996. november 3-án lépett először parkettra a Lakers játékosaként. Bryant az NBA történetének harmadik legfiatalabban pályára lépett játékosa.

Az All-Star-hétvégén győzött a zsákolóbajnokságon, míg az újoncok mérkőzésén 31 pontot ért el, megdöntve ezzel Eddie Jones 25 pontos rekordját.

Bryant korábbi csapattársával, a tehetséges centerrel, Shaquille O’Neallel, valamint a kiváló edző Phil Jackson irányításával három egymást követő évben (2000-2002) NBA bajnoki címig vezette csapatát. O’Neal távozása után Kobe Bryant a Los Angeles Lakers első számú vezérévé lépett elő, két évben (2006, 2007) is vezette a ligát pontátlagban. Vitathatatlanul a liga legkreatívabb, legatletikusabb, legjobb játékosa volt akkoriban. Ezt számos egykori és jelenlegi csillag is nyíltan kijelentette. 2006 januárjában 81 pontot dobott a Toronto Raptors ellen, amivel ő lett minden idők második legeredményesebb játékosa egy meccsen belül.

2009. február 15-én, Phoenix-ben Kobe Bryant 27 pontot dobott az NBA All-Star gálán, ezzel pályafutása során harmadszor érdemelte ki az All-Star MVP díjat. Az All-Star MVP díjat Kobe megosztva kapta egykori csapattársával, Shaquille O’Neallel, amit a sportág csodájaként értékeltek, hiszen már az is nagy szenzáció volt, hogy újra egy csapaton belül játszhattak, nemhogy együtt lettek All-Star MVP-k.

A 2009-2010-es rájátszásban Kobe Bryant 671 pontot dobott, leszedett 138 lepattanót, kiosztott 126 gólpasszt, 31 alkalommal szerzett labdát és 16 blokkot osztott ki. Az NBA döntőben megkapta a sorozat legértékesebb játékosának járó díját, az előző évhez hasonlóan.

A filmiparban is érte el sikert: 2018-ban az általa írt és producerként is jegyzett Dear Basketball című rajzfilmjével Oscar-díjat nyert az animált rövidfilmek kategóriájában.

(parameter/Index/MTI/Wikipedia)