Köbölkút "palotagrófja" lepipálja Zemplén börtönbe zárt "királyát"

Hosszú lélegzetvételű cikket kanyarított az Aktuality.sk portál egy köbölkúti vállalkozó viselt dolgairól, aki állítólag rekord nagyságú pénzzel nyúlta le az államot. Nagyobb adótartozást halmozott fel már 2013-ra is, mint Zemplén börtönbe zárt, de azóta feltételesen szabadlábra helyezett királya, Mikuláš Vareha.

Köbölkút "palotagrófja" lepipálja Zemplén börtönbe zárt "királyát"
Fotó: Cséfalvay Á. András

A portál arról cikkez, hogy az adócsalás mértéke euróban kifejezve eléri a 5,5 milliót, és bár az első fiktív üzletre mintegy 18 éve került sor, azzal kapcsolatban végleges bírói döntés máig nem született. Ha Érsekújvár irányából közelítjük meg a települést, Köbölkút előtt pár száz méterrel a jobb oldalon feltűnik egy óriási, kastélyszerű, de évek óta be nem fejezett épület, amely létesítményt Pinke nevű személlyel kötnek össze. Pinke Ferenc Inter - Stav - Market nevezetű cége építette a "vállalkozóbarokk" palotát, amire az engedélyt 15 éve megszerezte, de aztán a munkálatok félbemaradtak. 

Hogy Pinkéjék honnan szereztek forrásokat a beruházásra, senki nem tudja - így az írás, hozzátéve, hogy a köbölkútiak csupán találgatnak vele kapcsolatban. 

Pinke Ferenc ellen adóelkerülés miatt eljárás folyik, állítólag 2001 és 2005 között vagy 150 millió korona értékben csalhatott. A vádirat szerint a nevezett egy bizonyos Vladimír Beckkel bűnszövetkezetben tevékenykedtek volna, néhány állami hivatalnok bevonásával. Pinke adótartozása 2013 végén megközelítette a 17 millió eurót. Csak összehasonlításképpen, Zemplén önjelölt királya, Mikuláš Vareha 12 évet kapott azért, mert 16 millió eurós adótartozást halmozott fel.

(aktuality.sk)