Köbölkút "palotagrófja" lepipálja Zemplén börtönbe zárt "királyát"

2019. május 13. - 08:54 | Régió

Hosszú lélegzetvételű cikket kanyarított az Aktuality.sk portál egy köbölkúti vállalkozó viselt dolgairól, aki állítólag rekord nagyságú pénzzel nyúlta le az államot. Nagyobb adótartozást halmozott fel már 2013-ra is, mint Zemplén börtönbe zárt, de azóta feltételesen szabadlábra helyezett királya, Mikuláš Vareha.

Köbölkút "palotagrófja" lepipálja Zemplén börtönbe zárt "királyát"
Fotó: Cséfalvay Á. András

A portál arról cikkez, hogy az adócsalás mértéke euróban kifejezve eléri a 5,5 milliót, és bár az első fiktív üzletre mintegy 18 éve került sor, azzal kapcsolatban végleges bírói döntés máig nem született. Ha Érsekújvár irányából közelítjük meg a települést, Köbölkút előtt pár száz méterrel a jobb oldalon feltűnik egy óriási, kastélyszerű, de évek óta be nem fejezett épület, amely létesítményt Pinke nevű személlyel kötnek össze. Pinke Ferenc Inter - Stav - Market nevezetű cége építette a "vállalkozóbarokk" palotát, amire az engedélyt 15 éve megszerezte, de aztán a munkálatok félbemaradtak.

Hogy Pinkéjék honnan szereztek forrásokat a beruházásra, senki nem tudja - így az írás, hozzátéve, hogy a köbölkútiak csupán találgatnak vele kapcsolatban.

Pinke Ferenc ellen adóelkerülés miatt eljárás folyik, állítólag 2001 és 2005 között vagy 150 millió korona értékben csalhatott. A vádirat szerint a nevezett egy bizonyos Vladimír Beckkel bűnszövetkezetben tevékenykedtek volna, néhány állami hivatalnok bevonásával. Pinke adótartozása 2013 végén megközelítette a 17 millió eurót. Csak összehasonlításképpen, Zemplén önjelölt királya, Mikuláš Vareha 12 évet kapott azért, mert 16 millió eurós adótartozást halmozott fel.

(aktuality.sk)