Kočner alkotmánybírója még bajban lehet, ellene szól egy magyarbéli látogatás

2020. február 17. - 10:38 | Belföld

Mojmír Mamojka alkotmánybíró, aki a Smer színeiben parlamenti képviselőként is dolgozott, még nem úszta meg az ellene indítandó fegyelmi eljárást. Az amiatt fenyegeti a bírót, mert Marian Kočner korábbi jobbkezének számító Peter Tóth a Kuciak-gyilkosság perében azt vallotta, a maffiózó-vállalkozó megbízásából egy küldeménnyel látogatta meg az alkotmánybírót a magyarbéli házában. Mamojka mindent tagad.

Kočner alkotmánybírója még bajban lehet, ellene szól egy magyarbéli látogatás
Fotó: tasr

Ez a magyarbéli látogatás akkor történt, amikor Kočner 2018 őszén egy alkotmányos panasz révén megpróbált kiszabadulni a börtönből, ahol akkor már pár hónapja ült a markízás váltók ügye miatt. Peter Tóth, a korábbi titkosszolgálati vezető azt mondta a bíróságon, hogy Mamojkának átnyújtott egy borítékot, amiben fel volt vázolva a panaszos beadvány lényege. "Átadtam Kočner üdvözletét, ő meg meg is kérdezte, hogy ez be lett-e nyújtva hivatalos úton, amit megerősítettem." - írta le a helyzetet Tóth még január közepén.

Mamojka alkotmánybíró ezzel szemben azt állítja, hogy sosem találkozott személyesen Tóthtal. A kassai taláros testület vezetője, Ivan Fiačan erre kijelentette, kérni fogja beosztottja magyarázatát és megfontolja a fegyelmi eljárás elindítását ellene. Az alkotmánybíróság elnöke azóta megkapta Mamojka írásos állásfoglalását és a testület most azt vizsgálja, hogy indokolt-e eljárást indítani Mamojka ellen. 

Kočner 2018-as beadványát az alkotmánybíróság még akkor elutasította, megalapozatlannak tartva azt. Ezt a döntést meghozó bírósági szenátus tagjai voltak Mamojkán kívül Rudolf Tkáčik és Jana Baricová. Az nem világos, ki hogyan szavazott. 

Mamojka egy januári interjúban elismerte, hogy értesült arról, hogy a nagyvállalkozó cetliken keresztül adott utasításokat embereinek, és az egyik ilyen cédulán szerepelt az ő neve is.

Mamojka azt állítja, őt senki nem szólította meg ezzel kapcsolatban és különben is, a jogi körülmények miatt ez az alkotmányos panasz amúgy sem jöhetett szóba. Kočner aztán egy későbbi cetliben arra kérteTóthtot, hogy lépjen kapcsolatba egy bizonyos RF szignóval rendelkező illetővel, hogy derítse ki, az alkotmánybíróságon miért mondott csődöt az embere. Kočnert aztán meggyanúsították a börtönből küldözgetett cédulák miatt is.

(Sme)