Kočner állítólagos bírói nem jártak sikerrel, gyanúsítottak maradtak

2020. május 30. - 08:29 | Belföld

Viera Kováčiková, a főügyész első helyettese elutasította a korábban korrrupciós tevékenységgel meggyanúsított bírók panaszát - erről Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője tájékoztatott.

Kočner állítólagos bírói nem jártak sikerrel, gyanúsítottak maradtak
Monika Jankovská (Fotó: TASR)

A NAKA március 11-én a Vihar (Búrka) fedőnevű akció során vett őrizetbe 13 bírót, akiket korrupcióval, a bírói függetlenségbe történt beavatkozással, illetve a nyomozás akadályozásával gyanúsítottak meg. A 13 bírón kívül egy korábbi bíró, egy csődbiztos, egy ügyvédnő és két civil személy is volt a letartóztatottak között. Az akciót a Köd (Hmla) nyomozócsoport hajtotta végre, mely Marian Kočner Threema-üzeneteinek tartalmát vizsgálja.

Az Alkotmánybíróság egy nappal később 5 bíró vizsgálati fogságba helyezésével értett egyet, a Specializált Büntetőbíróság pedig végül elrendelte azt. A Legfelsőbb Bíróság a fellebbezések után Zuzana Maruniaková esetében nem adott helyt az előzetes letartóztatása. Maruniaková hozott döntést Kočner egyetlen megnyert perében a markízás váltókkal. Őt kenőpénz elfogadásával, illetve köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Nem került vizsgálati fogságba Ladislav M. magánszemély sem, akit megvesztegetéssel gyanúsítanak.

Miriam Repáková esetében a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze visszavonta panaszát a Specializált Büntetőbíróság döntése ellen. A Legfelsőbb Bíróság egyébként Monika Jankovská korábbi smeres igazságügyi államtitkár, Eugen Palásthy, Denisa Cviková és Richard Molnár, valamint Miroslav M. vizsgálati fogságával egyetértett.

A Legfőbb Ügyészség most Jankovská, Maruniaková, Cviková, Palásthy és Molnár mellett Ľuboš Sádovský, Dušan Srogončík, Andrea Haitová, Dávid Lindtnera, Angela Balázsová, Gabriela Buľabášová és Katarína Bartalská panaszáról döntött.

(TASR/Denník N)