Kočner azon is melózott, hogy válasszák újra a Legfelsőbb Bíróság alelnökét

2020. május 20. - 12:20 | Belföld

2018 májusában újraválasztotta az Országos Bírósági Tanács Jarmila Urbancovát a Legfelsőbb Bíróság alelnökének. A választás előtti hónapokban Marian Kočner egyik összekötője, Vladimír Sklenka bíró, Urbancová korábbi asszisztense is kérte a vállalkozó segítségét abban, hogy ez sikerüljön.

Kočner azon is melózott, hogy válasszák újra a Legfelsőbb Bíróság alelnökét
Jarmila Urbancová (Fotó: TASR)

Urbancová ma már nem alelnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, lemondott azután, hogy a rendőrség korrupcióval gyanúsította meg több másik bíróval együtt. A gyanúsítások többek között Kočner Threema-üzenetein, valamint Sklenka vallomásán alapszanak.

Urbancovát éppen azzal gyanúsítják, hogy a 18 (akkor az egyik bíró halála miatt 17) tagú bírósági tanácsban külső segítséggel szerzett meg 10 szavazatot. Mikor a nyomozók kihallgatták Urbancovát, nonszensznek nevezte, hogy ez így történt volna, a Threema-applikációban váltott üzenetek közelmúltbeli dekódolásának köszönhetően azonban most úgy tűnik, nem mondott igazat.

Eddig az volt ismert, hogy Urbancová azt írta Sklenkának, tudja, melyik tíz tanácstag szavazhatna rá, de szavai szerint némelyiket még "meg kellene gyúrni", hogyváltoztasson a nézetén. Sklenka ezt az üzenetet küldte tovább Kočnernek, aki pedig segítséget ígért.

Urbancová ugyan a Denník N-nek is tagadta, hogy segítséget kért volna, az új Threema-üzenetek viszont ennek ellenkezőjére utalnak.

Öt nappal a választás előtt, 2018. május 23-án ugyanis arra utalt a Sklenkának küldött üzenetében, hogy Roman Huszár pozsonyi bíró (az SNS jelöltje a tanácsban), Branislav Jablonka ügyvéd (a parlament jelöltje), illetve Miloš Kolek eperjesi bíró (a kormány jelöltje) szavazata 50:50 százalékban esélyes, majd hozzátette, "kérném a segítségedet".

Sklenka ezt úgy, ahogy van, továbbküldte Kočnernek, aki pedig elkezdett sürgölődni. Felvette a kapcsolatot kelet-szlovákiai összekötőjével, Marián Sisákkal, és egy "apróságot" kért tőle. Azt írta neki, hogy szüksége volna Kolek szavazatára ahhoz, hogy Urbancová megnyerje a választást. "Ő a mienk..." - írta az emberének az LB alelnökére utalva.

Sisák másnak két másik nevet említett neki, akik Urbancovára terveztek szavazni, Kočnernek viszont Kolek kellett, aki szerinte úgy tett, mintha benne lenne, de sose lehet tudni.

Urbancová végül megszerezte a tíz szavazatot, de mivel titkos szavazásról volt szó, nem tudni biztosan, kik szavazhattak mellette. Huszár és Jablonka a kormányváltással kikerültek a Bíróságo Tanácsból, Kolek ma is ott ül. A Denník N mindannyiukat megszólította az ügy kapcsán. Kolek szavai szerint nem emlékszik, beszélt-e valakivel akkoriban a választásról, de leszögezte, hogy senki nem befolyásolta őt, és állítása szerint nem volt bizonytalan, nem az utolsó pillanatban döntött. Elárulta, hogy Urbancovára szavazott, mégpedig azért, mert ő volt az egyedüli jelölt és már korábban is betöltötte az alelnöki funkciót.

Jablonka nem árulta el hogyan szavazott, Huszár pedig azt közölte, hogy már nem emlékszik a választás körülményeire, de előfordulhat, hogy kollégái némelyikével közölte, Urbancová nem fogja elnyerni az ő szavazatát. Azt viszont nem árulta el, hogy végül hogyan szavazott.

Sklenka valahonnan tudta aznap a szavazás eredményét, és megírta Kočnernek, hogy Jablonka és Vozár mentette meg Urbancovát. Jozef Vozár, a Szlovák Tudományos Akadémia Állami és Jogi Intézetének vezetője akkoriban az államfő jelöltje volt a tanácsban. A Denník N-nek megerősítette, hogy Urbancovára szavazott, és meg is indokolta. Azért, mert őt tartotta a kisebbik rossznak. Noha ő volt az egyedüli jelölt, ha viszont nem sikerül megszavazni, akkor szerinte Eva Šišková, a Nagytapolcsányi Járásbíróság elnöknője jöhetett volna a következő körben, amit már Kočner is kitárgyalt Sklenkával. Šiškovának a Fico-kormányok idején futott fel a karrierje.

Elismerte, hogy Urbancová kapcsán felkereste őt Richard Molnár pozsonyi kerületi bíró, és arról érdeklődött, mi szól ellene. Nem tudott mondani neki semmit. Molnár az egyike azoknak a bíróknak, akiket a rendőrség őrizetbe vett. Urbancová szintén köztük van. Urbancová végül azonban nem került vizsgálati fogságba, de továbbra is gyanúsított.

(Denník N)