Kočner azt bizonygatja, már 20 éve lobogtathatná a váltóit. A fene tudja miért, de a bíróság alig hisz neki

2020. január 27. - 13:18 | Belföld

Hétfőn a bazini Specializált Büntetőbíróság különféle szakértőket hallgat meg, hogy végre megállapítsák, a 69 millió eurót érő értékpapírok mikor keletkeztek. A vád szerint a dokumentumokat csak 2016-ban hamisították Marian Kočnerék. A vádlottak meg azt állítják, már 2000 ezer körül aláírták azokat, szóval a Markíza csak szépen fizesse ki a minden lében kanál üzletembert, aki ellen a Kuciak-gyilkosság miatt is eljárás folyik. 

Kočner azt bizonygatja, már 20 éve lobogtathatná a váltóit. A fene tudja miért, de a bíróság alig hisz neki
Fotó: tasr

Tatiana Dugovičová törvényszéki vegyész szerint nem lehet megállapítani a váltók korát, csupán azt lehet tisztázni, hogy több mint két éve állították azokat elő, vagy sem. Barbora Geistová Čakovská a rendőrség bűnügyi osztályának írásszakértője szerint a vizsgált "aláírások közül legalább kettőt visszadátumoztak, azaz azok utólag keletkeztek”, hozzátéve, hogy az aláírások valódiak. Kočner aláírásainak hitelességéhez nem fér kétség, csak az a kérdés, mikoriak.

A védelem azt állítja, hogy a váltók aláírásával a Gamatex-ügyet akarták megoldani 2000 és 2001 között. A vád és a Markiza televízió szerint ez csak mese, mert a váltók 2016-ból valók.

Amikor még vegyi eljárással meg lehett volna állapítani a papírok korát, Kočner - nagyon fifikásan - nem bocsátotta rendelkezésre a dokumentumokat. Ekkor még a váltókat az egyik pozsonyi bíróság tárgyalta. Zuzana Maruniaková bírónő döntéséről mi is beszámoltunk, aki a Pozsonyi V. Járásbíróság alkalmazottjaként Kočner javára döntött a markízás váltók kérdésében. Eszerint Pavol Ruskónak - még a Markíza társtulajdonosaként és igazgatójaként állítólag elkötelezte magát, ezért - vissza kellett volna fizetnie több millió euró értékben kiállított váltókat. A bíróság döntése alapján még a 6%-os kamatot is felszámoltak Ruskónak. Ez a határozat akkor nem lett jogerős, ettől még erős volt a gyanú, hogy a bírónő Kočner utasításai szerint járt el.

A hétfő tárgyaláson Lenka Balkovičová könyvelési szakértő is teret kapott. Szerinte sem Kočner cégei, sem a Markíza könyvelésében nem talált bejegyzést a vitatott váltókról. Nem lenne Kočner az, aki, ha erre ő nem emelt volna kifogást a szakértő ellen, mégpedig elfogultság miatt. Balkovičová elmondta: a vállalkozó egyik cégének könyvelésében volt egy 2016-os bejegyzés egy 68 millió eurós összegről, de a váltókról nem. A vád szerint a visszadátumozott váltók ebben az évben keletkeztek. Lucia Tandlich, a Markíza megbízottja úgy véli, az összegről szóló bejegyzést azután „toldották hozzá” a könyveléshez, hogy megszületett a váltókról szóló „legenda”.

Már fél éve tart az a bírósági tárgyalás, ahol a Markíza televízióval szemben benyújtott váltók meghamisításával gyanúsítják Marian Kočnert és a kereskedelmi csatorna korábbi főnökét, Pavol Ruskót. Mint ismert, Kočner 69 millió eurót követel a kereskedelmi csatornától. A két gyanúsítottat több - akár 20 - éves börtön fenyegeti.

A váltóhamisítási ügyben február 10-én folytatódik a tárgyalás a Specializált Büntetőbíróságon.

(TASR)