Kočner bírói állandóan bepróbálkoznak, de csak nem tudnak kiszabadulni a rács mögül

2020. augusztus 24. - 10:26 | Belföld

Monika Jankovská és Denisa Cviková bírónők fogságban maradnak, most a Legfelsőbb Bíróság döntött erről.

Kočner bírói állandóan bepróbálkoznak, de csak nem tudnak kiszabadulni a rács mögül
Fotó: tasr

Kočner "majmocskája", Jankovská március elején került vizsgálati fogságba, őt a Vihar (Búrka) fedőnevű rendőrségi akció során tartóztatták le, Denisa Cviková kollégájával együtt. Persze, ahogy az lenni szokott, mindketten sérelmezték ezt az eljárást, és "első fokon" a Specializált Büntetőbíróság augusztus elején határozott a szabadon bocsátásukat kérelmező beadványaikról. Míg a büntetőbíróság a korábbi igazságügyi államtitkár és bírónő szabadlábra helyezési kérelmét elutasította, Cviková kérelmének a bíróság helyt adott, így úgy tűnt, ő szabadlábra kerülhet. De az ügyész fellebbezett a döntés ellen és aztán jött a Legfelsőbb Bíróság határozata, aminek főleg Cviková nem örülhet, mert Jankovská már korábban beletörődhetett az elutasításba.

A bírósági döntés szerint

Cvikovával kapcsolatban nem szűnt meg az előzetes letartóztatásának azon oka, amit a szakirodalomban kollúziónak, összejátszásnak szokás nevezni. Ez a fogalom azt a tevékenységet takarja, amellyel a terhelt másokkal együttműködve nehezítené, vagy veszélyeztetné a bizonyítást, például a tanúk befolyásolásával.

Jankovskával kapcsolatban pedig olyan megállapítást tett a Legfelsőbb Bíróság, ami ellentétes a Legfőbb Ügyészséget vezető Viera Kováčiková véleményével. Mint ismeretes, három hónapja az akkor még a főügyészség helyettes vezetőjeként Kováčiková azt mondta, hogy azokat a cselekményeket, amelyekkel a volt igazságügyi államtitkárt, Jankovskát vádolják, nem közfeladatot ellátó személyként követte el. Most a bíróság kimondta, Jankovská visszaélt a befolyásával és a letartóztatásának okai - kollúzió és a prevenció, azaz amikor feltételezhető, hogy a terhelt újabb bűntettet fog elkövetni - továbbra is fennállnak.

Monika Jankovskát, az igazságügyi minisztérium korábbi, smeres államtitkárát korrupcióval gyanúsítják a televíziós váltók meghamisítása ügyében, amikor arra utasította Zuzana Maruniakovát, a Pozsonyi Járásbíróság bíróját, hogy Marian Kočner javára döntsön. Kočnert később ebben az ügyben Pavol Ruskóval, a Markíza televízió korábbi igazgatójával együtt nem jogerősen 19 év szabadságvesztésre ítélték.

Denisa Cviková bírónőt kenőpénz elfogadásával gyanúsítják az ügyben. Az egykori államtitkár utasítására segített Zuzana Maruniakovának az ítélet megfogalmazásában, bár semmi köze nem volt az ügyhöz. Jelen volt az ítélethirdetésnél is, pedig egy másik pozsonyi bíróságon dolgozott.

A szóban forgó korrupciós ügyben összesen 18 személy, köztük 13 bíró ellen indult eljárás. Többük ellen Vladimír Sklenka, a Pozsony I Járásbíróság volt alelnöke tanúskodik. Tekintve, hogy együttműködik a rendőrséggel, egyelőre nem indult ellene büntetőeljárás.

(denníkn/para)