Kočner bírónői közül Jankovská marad a sitten, Cvikovát elengednék

2020. augusztus 5. - 13:58 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság elutasította Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkár és bírónő szabadlábra helyezési kérelmét.

Kočner bírónői közül Jankovská marad a sitten, Cvikovát elengednék
Monika Jaknkovská (Fotó: TASR)

Jankovská március 9. óta van vizsgálati fogságban, a Vihar (Búrka) fedőnevű rendőrségi akció során tartóztatták le. Denisa Cviková kérelmének a bíróság helyt adott, ő szabadlábra kerülhet, viszont az ügyész ez esetben fellebbezett a döntés ellen. Cviková szintén az előbb említett akció után került a rácsok mögé.

Fellebbezést helyezett kilátásba Peter Jankovská ügyvédje is. A végső döntést tehát a Legfelsőbb Bíróság fogja meghozni.

Erdős meggyőződése, hogy az előzetes letartóztatás indokai elévültek, hiszen a koronatanúkat már kihallgatták. Az ügyfelével kérvényezték, hogy a letartóztatás kiváltható legyen óvadék fizetésével, vagy más kötelezettségek teljesítésével, például elektromos karperec hordásával. Az ügyvéd megjegyezte: amit a bíró Denisa Cviková esetében megállapított, az Monika Jankovskára is érvényes.

Jitka Mikušová, Cviková ügyvédje nem kommentálta a bíróság döntését, csak annyit mondott: számol vele, hogy az ügyész fellebbezni fog.

A szóban forgó korrupciós ügyben összesen 18 személy, köztük 13 bíró ellen indult eljárás. Többük ellen Vladimír Sklenka, a Pozsony I Járásbíróság volt alelnöke tanúskodik. Tekintve, hogy együttműködik a rendőrséggel, egyelőre nem indult ellene büntetőeljárás.

Monika Jankovskát, az igazságügyi minisztérium korábbi, smeres államtitkárát korrupcióval gyanúsítják a televíziós váltók meghamisítása ügyében, amikor arra utasította Zuzana Maruniakovát, a Pozsonyi Járásbíróság bíróját, hogy Marian Kočner javára döntsön. Kočnert később ebben az ügyben Pavol Ruskóval, a Markíza televízió korábbi igazgatójával együtt nem jogerősen 19 év szabadságvesztésre ítélték.

Denisa Cviková bírónőt kenőpénz elfogadásával gyanúsítják az ügyben. Az egykori államtitkár utasítására segített Zuzana Maruniakovának az ítélet megfogalmazásában, bár semmi köze nem volt az ügyhöz. Jelen volt az ítélethirdetésnél is, pedig egy másik pozsonyi bíróságon dolgozott. A noviny.sk portál írt arról, hogy a két gyanúsított a szabadlábra helyezését kérte. Március óta vannak őrizetben.

(TASR)