Kočner a bíróságon: „Őszintén sajnálom, ami Ján Kuciakkal és a barátnőjével történt”

2020. április 30. - 11:04 | Belföld

A Kuciak-tárgyalás csütörtöki napján felszólalt Marian Kočner, akit Ján Kuciak oknyomozó újságíró és kedvese, Martina Kušnírová meggyilkolásával vádolnak.

Kočner a bíróságon: „Őszintén sajnálom, ami Ján Kuciakkal és a barátnőjével történt”
Fotó: TASR

„Őszintén sajnálom, ami Ján Kuciakkal és a barátnőjével történt. Azt azonban senki sem gondolhatja komolyan, hogy ezt a két fiatal embert az én utasításomra küldték át a másvilágra csak azért, mert Ján Kuciak olyan dolgokat írt rólam, amelyeket a saját portálomon megcáfoltam”

– idézi a Denník N Kočnert.

A vállalkozó szerint nem lett volna értelme megöletnie az újságírót, mert legalább százan lettek volna, akik folytatják a munkáját.

„Mire mentem volna azzal, ha Ján Kuciak abbahagyta volna az írást? Hiszen további százan lettek volna, akik helyettesítik őt. Az újságíró-gyilkosság nagyobb visszhangot kelt a világon, mintha meggyilkolták volna a pápát. Csak egy teljesen idióta nem lett volna képes azzal számolni, hogy milyen következményei lesznek egy ilyen tettnek” – érvelt.

„És miért a jegyesét is, kérem szépen? Ezt senki nem hiszi el. A jegyesének mi közel volt az ő írásaihoz?” – tette fel a kérdést.

Kočner azt állítja, hogy Kuciak cikkei nem jelentettek veszélyt rá vagy a vállalkozói tevékenységére. Rámutatott, nem Kuciak volt az első újságíró, aki a Donovaly-ügyről, vagy a televíziós váltók ügyéről írt.

A bíróságon lejátszották azt a telefonbeszélgetést, amely már korábban nyilvánosságra került, és amelyben Kočner azzal vádolta meg Kuciakot, hogy megrendelésre ír. „Biztos lehet benne, Kuciak úr, hogy a továbbiakban személyesen én fogok önre különös figyelmet fordítani” – mondta a telefonba Kočner az újságírónak.

Kočner mondandója után a Kuciak család jogi képviselője, Daniel Lipšic azt felhívta a figyelmet, hogy ez nem záróbeszéd volt, és arra kérte a szenátus elnökét, hogy Kočner a bizonyítékokkal kapcsolatban nyilatkozzon. Ő azonban mást nem kívánt mondani.

„Egyértelmű, hogy 2017-ben a meggyilkolt Ján Kuciak a bűnüldöző szervek helyett dolgozott” – jelentette ki Roman Kvasnica, Zlatica Kušnírová jogi képviselője.

A bírónő egyúttal figyelmeztette Kočnert, hogy ismét ki fogják hallgatni a vádlottakat, tehát lesz lehetősége vallomást tenni. A vállalkozó ezt eddig nem tette meg.


(DenníkN/TASR/para)