Kočner a börtönből is manipulált, most ezért áll bíróság előtt, vádalkut nem kötnek vele

2021. augusztus 10. - 09:39 | Belföld

Kedden reggel kilenckor elkezdődött Marian Kočner, a Markízával szembeni váltók ügyében jogerősen 19 évre ítélt, de a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolt vállalkozó tárgyalása azoknak a cetliknek az ügyében, amelyeket egykori jobbkezének, Peter Tóthnak csempésztetett ki a börtönből, és amelyekre ráírta, kinek mit kell tennie az ellene folyamatban lévő nyomozás befolyásolása érdekében.

Kočner a börtönből is manipulált, most ezért áll bíróság előtt, vádalkut nem kötnek vele
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Marian Kočnert hétfőn a börtönőrök testületének emberei szállították át a tárgyalásra a Pozsonyi I. Járásbíróságra, ahová megérkeztek ügyvédei, Michal Mandzák és Martin Pohovej is. Tanúként megjelent maga Peter Tóth egykori SIS-ügynök és újságíró is, aki egyébként maga adta át az említett cetliket a rendőrségnek.

A tárgyalás elején Kočner és az ügyész, Branislav Murgaš is kijelentette, hogy nem kötnek vádalkut az ügyben - írta meg a Denník N. Kočner emellett ártatlannak vallotta magát, majd a bíró figyelmeztette, hogy tehet vallomást, de erre beismerő vallomásra senki nem kényszerítheti.

A bíró ezt követően felolvasta a vádat, melyből az is kiderül, hogy az ügyészség szerint minden kétséget kizáróan Andrej Šabík jogász csempészte ki a cetliket, arról viszont nincs bizonyítékuk, hogy tudomása volt azok tartalmáról. Šabík éppen ezért nem ül a vádlottak padján.

Az ügyészség eredetileg az igazságszolgáltatás akadályozása kísérletének vádját javasolta, a bíróság viszont június 23-án hamis tanúzás és hamis eskütétel kísérletének bűncselekménye mellett döntött. Az augusztusi tárgyalásokon fokozatosan meghallgatják Peter Tóthot, Andrej Šabíkot, Marek Parát, Kočner védőügyvédjét, valamint szakértőket és más tanúkat. A védelem egyelőre fontolgatja, hogy tanúként hallgassák-e meg Norbert Bödör nyitrai vállalkozót és Robert Fico egykori kormányfőt.

Marian Kočnert 2018 júniusában rakták vizsgálati fogságba a Markíza-váltók ügyében, és azon volt, hogy valahogy kiszabaduljon a rácsok mögül. A rendőrség szerint Kočner a hamis váltókkal kapcsolatban megpróbált a fogságból manipulálni, úgy, hogy bizalmi emberén keresztül kijuttatott cédulákra vázolta fel a tennivalókat, kinek, mit kell tenni az ő érdekében. Az egykori SIS-ügynöknek, Peter Tóthnak küldött levélke olyan instrukciókat tartalmazott, hogyan lehetne befolyásolni a hamis váltók ügyének nyomozását. Az utasítás szerint Tóthnak kapcsolatba kellett lépnie a szintén ex-ügynök Roman Osuskýval.

A hamisított váltók miatt Kočner idén januárban jogerősen 19 éves börtönbüntetést kapott, időközben pedig a rács mögül küldözgetett cetlik ügyében is vádat emeltek ellene.

(TASR/Denník N)