Kočner börtöntöltelék haverja a smasszerek csókosa lenne? Pénzzel bent bármit elérhet Bašternák

2019. október 26. - 20:38 | Belföld

Nem minden börtöntöltelék sorsa egyforma. A Dubnica nad Váhom településen található fegyintézet legalább két előkelő "vendéggel" dicsekedhet. Ide rakták be márciusban öt esztendőre az adócsaló Ladislav Bašternákot és itt ül  a faliújságtenderből ismert Marian Janušek exminiszter is. A benti életről beszélt a Nový Čas  lapnak a nevezettek mostanában szabadult rabtársa. Érdekes dolgokat mondott, bár azt sejteni lehetett, hogy a pénz sok mindent megold még a hűvösön is.

Kočner börtöntöltelék haverja a smasszerek csókosa lenne? Pénzzel bent bármit elérhet Bašternák
Fotó: tasr

3,5 évet ült a szlovák lapnak nyilatkozó személy, és részletesen beszámolt arról, hogyan éli mindennapjait Kočner barátja, Bašternák, akivel a Kuciak-gyilkosság feltételezett kitervelője még arról is egyeztetett korábban, hogy milyen dolog rács mögé kerülni. A szivárogtató, aki a jó magaviselete miatt mostanában szabadult a börtönből, raktárosként dolgozott bent.

A "sztárelítélt" adócsaló érkezéséről már napokkal tudtak a sitten, aki az első két hétben visszafogottan szemlélte a dolgokat. Aztán kinézett magának egy srácot, aki neki dolgozik, bevásárol számára, hajtogatja a fehérneműjét, kávét főz. "Mi csak úgy hívtuk a fiút, hogy komornyik."

A lapnak nyilatkozó férfi elmondta, nehéz is letagadni bent, ha valakivel kesztyűs kézzel bánnak. A börtönbüntetését márciusban kezdő Bašternák mindjárt az elején kibulizta, hogy saját cipőjét használja, kísérettel együtt Zsolnára mehetett egy magánfogorvoshoz, ami más rabtársaknál kizárt.

Ha valaki nem a szabályoknak megfelelően van felöltözve a dutyiban, azt hivatalosan figyelmeztetik. Amikor viszont Bašternák tett ilyet, csak azt mondták neki a smasszerek, hogy "uram, alsógatyában itt ne futkosson nekünk, öltözzön fel".

Különleges módon bántak Kočner "levelezőpajtásával" akkor is, amikor az olyan sima ügyről volt szó, hogy nyiratkozás. A benti rendelet szerint mindenki frizuráját egyetlen méretre vágják. Ez vele kapcsolatban nem volt érvényes.

A börtöntársai számára ő egy olyan ember, akinek van pénze, és úgy is viszonyulnak hozzá - talpnyalóan. Elismerik, mert sok a suskája. A lapnak mindezt elmondó személy úgy látja, hogy ilyen körülmények között Bašternáknak nem okoz gondot leülni a büntetését.

A megszólított büntetés-végrehajtási intézet határozottan tagadja ezeket az információkat.

(Nový Čas)