Kočner civilben jövőbelátó politológus lehet? Bugár lematovičozta a magyarázatra váró Simont

2019. október 24. - 15:34 | Belföld

Simon Zsolt, a parlamenten kívüli Magyar Fórum (MF) elnöke felszólította Bugár Bélát, a Híd kormánypárt vezetőjét, hogy magyarázza meg Marian Kočner állítólagos üzenetét, mely szerint a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is megvádolt nagyvállalkozó előre tudta, hogy a Híd a kormány tagja lesz a 2016-os választások után. Bugár szerint ez az egész csak a gyűlöletről szól, meg arról, hogy Simon ellenzi az MKP-Híd együttműködését.

Kočner civilben jövőbelátó politológus lehet? Bugár lematovičozta a magyarázatra váró Simont
Fotó: tasr

A közzétett információkból az következik, hogy Kočner közvetlenül a 2016-os választások után üzenetet váltott Martin Glváčcsal (Smer-SD), a parlament jelenlegi alelnökével. A vállalkozó állítólag azt írta, hogy szerinte a Híd, az SNS, a Smer, valamint a Sieť pártból távozó politikusok fognak kormányt alakítani. Simon akkoriban még a Híd alelnöke volt, emiatt most úgy érzi, átverték őt.

„Tény, hogy 2016. március 7-én a Híd még egy jobboldali kormányt részesített előnyben. Egy héttel azután, hogy Kočner megírta ezt az SMS-t, a Híd változtatott a retorikáján, és elkezdett Ficóval tárgyalni” – mutatott rá Simon a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az MF elnöke feltette a kérdést: Kočner honnan tudta előre, hogy a Híd hogyan fog dönteni. Egyben felszólította Bugárt, hogy magyarázza meg ezt az üzenetet, és tisztázza, milyen egyezséget kötött Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével. A szóban forgó Glváč-Kočner-kommunikációt szerdán tette közzé Igor Matovič, az OĽaNO elnöke.

Az MF elnöke szerint a Kočner és Alena Zsuzsová között 2018 márciusában váltott üzenetek is magyarázatra szorulnak. Ebben az időben tárgyalt a Híd a kormányalakításról. „Ha erről nem tudtatok, lépjetek ki a pártból, átvertek titeket” – üzente Simon a volt párttársainak.

Úgy néz ki, az szlovákiai magyaroknak szüksége van egy saját Matovičra, aki kitalálgat dolgokat és támad - reagált a Híd elnöke. Bugár Béla meggyőződése, hogy az MF első embere, - aki egyben egykori párttársa - gyűlöli a Hídat, és el akarja lehetetleníteni az MKP és a Híd együttműködését. Bugár nem tudja, ebből az egész Glváč-Kočner-kommunikációból mi a valós, és hogy az mennyire lehet autentikus. A 2016-os választások után két nappal Kočner arról írt, hogy hogyan néz majd ki a kormány, és aztán pár nappal később már hivatalnokkormányról értekezett. "Én nem tudom, mi igaz ebből, feltételezem, hogy Simon tudja, de akkor ő beszélt Kočnerral." - véleményezte a zűrös nagyvállalkozó Glváčnak három éve küldött "elemzését" Bugár.

A legutolsó parlamenti választásokat 2016. március 5-én tartották Szlovákiában, és két nappal később Kočner már arról írt a smeres Glváčnak, hogy úgy gondolja, a Smer, a Híd, az SNS és a Radoslav Procházka vezette Sieťből kiváló öt képviselő alakít majd kormányt. "Bár Béla ma még a táncát lejti, de nem is tehet másként. Egy hét múlva azt mondja majd, hogy "Kotleba", és beleegyezik. Más lehetőséget nem látok" - írta az üzletember a Fico-féle párt politikusának. Ez a március 7-i kočneri politológiai jóslat egészen pontosnak bizonyult, a későbbi kormánypártok a koalíciós szerződést csak március 22-én írták alá. A Sieť eróziója is később kezdődött az üzenet megszületésénél, például március 9-én még csak a párt alelnöki pozíciójáról - de a tagságáról nem - mondott le az a Miroslav Beblavý, aki aztán később a Spolu nevezetű tömörülés vezetője lett.

(sp)