Kočner csak füttyentett egyet, Bödör azonnal akcióba lépett, a főzsaru haptákba állt, a beosztottak meg lázas munkába kezdtek

2020. november 16. - 11:30 | Belföld

A Tisztítótűz fedőnevű rendőrségi akció során a korábbról már ismert személyek -  például Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitány vagy Bernard Slobodník, a pénzügy rendőrség exigazgatója - mellett felbukkant egy bizonyos Milan Mihálik neve is, aki aktívan részt vett az Unipharma cég elleni furcsa nyomozásában. Mihálik úgy végezte a dolgát, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) operatív állományából vezető tisztségviselővé léptették elő. Jól végezte a feladatát.

Kočner csak füttyentett egyet, Bödör azonnal akcióba lépett, a főzsaru haptákba állt, a beosztottak meg lázas munkába kezdtek
Fotó: TASR

Ján Kuciak oknyomozó újságíró 2016 decemberében arról cikkezett, hogy mi esett meg az Unipharma nevezetű gyógyszerforgalmazó társasággal. Kiderítette, hogy Marian Kočner be akarja perelni a vállalatot 45 millió euró elmaradt haszon miatt. A kassai bíróság először mindent meg is tett, hogy a maffialistás vállalkozó érdekei szerint menjenek a dolgok, és előzetes intézkedéssel zárolta is a cég vagyonát. Végül azonban a bíró Kočner ellen döntött.

Mielőtt az ügy bíróságra került volna, a hatóságok razziát tartottak az Unipharma központjában. 2014. december közepén felfegyverzett csuklyás rendőrök lepték el a céget, és számítógépeket, valamint egyéb bizonyítékokat foglaltak le. A NAKA vesztegetés és korrupció gyanúja miatt lépett akcióba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tisztítótűz kapcsán, amikor a NAKA több - korábban - magas pozíciót betöltő rendőrt vett őrizetbe, kiderül, hogy az Unipharma ügyében Norbert Bödör barátja, Milan Mihálik rendőr is érintett volt, aki 2014-ben még a bűnügyiseknél operatív munkatársként dolgozott.

Erős a gyanú, hogy a gyógyszeripari társaság elleni intézkedést Marian Kočner felkérésére hajtották végre. A 2018 nyarától előzetesben ülő nagyvállalkozó még 2014 decemberében rá akarta venni az általa Donovalyn építtetett apartmanházban székelő Unipharmát, hogy a cég cserélje le az ingatlanjait. Mivel nem tudtak cserében megállapodni, bírósági ügy lett belőle.

A nyitrai intézőember, Bödör kommandósainak ügyében több tanú azt állítja, hogy Mihálik karrierjének az adott nagy lendületet, hogy lojálisan viszonyult a korrupciós témákhoz.

A rendőrség 2017. februári átszervezése során az operatív munkatársat a pénzügyi rendőrség igazgatóhelyettesévé léptették elő. Közvetlen főnöke a napokban szintén lekapcsolt Bernard Slobodník volt, aki úgy döntött, hogy együttműködik a rendőrséggel.

Az Unipharma cég ellen eredetileg egy "kiábrándult privigyei" személy anonim feljelentése alapján indítottak eljárást, de hogy pontosan miért, azt a társaság sem tudja - közölte a vállalat korábban. Mivel az Unipharma ellen továbbra sem emeltek vádat, így még az aktákhoz sem fér hozzá, és ezért a névtelen levél pontos tartalmát sem ismeri.

Különös az eset időbeli összefüggése is. Ez a bizonyos "kiábrándult privigyei" 2014 elején vádolta meg a gyógyszeripari céget, és a rendőrság tíz hónappal később csapott le a társaságra. Az Unipharma-ügyben indított nyomozás a mai napig zavartalanul folytatódik. A rendőrség az azóta eltelt hat év alatt nem emelt senki ellen vádat, ugyanakkor az eljárást sem szakította meg. A névtelen levélben szereplő állítólagos korrupció tettesét még nem sikerült megtalálni.

"Jelenleg még folyamatban vannak az érintett bűncselekmény objektív tisztázására irányuló lépések" - reagált az Aktuality hírportál megkeresésére Andrea Dobiášová, a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy a részletekről azért nem számolnak be, mert azzal veszélyeztetnék a nyomozás sikerességét.

Mihálik közel áll Bödörhöz. Ezt megerősíti a Bödörék érdekeltségébe tartozó nyitrai Zlatý Klúčik szállodában készült egyik felvétel is. A Bödör-féle rendőrségi kommandó ügyében eljáró nyomozók szerint

Mihálik részt vett egyes politikusok megfigyelésében is. 2015-ben a kollégáival együtt Daniel Lipšic korábbi miniszter után szaglászott két hónapon keresztül, és a jelenlegi miniszterelnök, Igor Matovič után is kutakodott. Mihálik erre a feladatra kapott egy fehér Škoda Rapidet, amit Bödör csapatának egy másik tagja, egy a titkosszolgálatnál dolgozó személy biztosított.

Mihálikot és egy másik rendőrt ezért a tettéért kenőpénz elfogadásával vádolják, hiszen pénzt kellett volna kapniuk az információk begyűjtéséért cserébe. A megfigyelési akcióban részt vett négy vádlott közül kettő már együttműködik a rendőrséggel, és vallomást is hajlandóak tenni. Az - akkoriban is már ismert, ellenzéki - politikusok utáni szaglászást Bödör rendelte meg, aki a bűnözői csoport vezetőjének számított.

Ez az egész úgy működött, hogy

a nyitrai férfi állítólag közölte az elvárásokat a banda hierarchiájában alacsonyabbnak számító rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral, és annak beosztottjaival, akik aztán a munkatársaknak delegálták a feladatokat.

Őket most azzal vádolják, hogy többek között bűnözői csoportot alapítottak és támogattak.

Milan Mihálik ellen nem ez az első büntetőeljárás. Egy belső ellenőrzés során ez év őszén felmerült a gyanú, hogy visszaélt a köztisztviselői hatáskörrel, valamint illetéktelenül kezelt bizonyos személyes adatokat.

Az Aktuality.sk szerint a magas rangú rendőr információkat gyűjthetett Marian Kočner számára is. Ha például a Kuciak-gyilkosság kitervelésével vádolt férfi arra volt kíváncsi, kihez tartozik egy közelében mozgó kocsi, Kočner szólt Bödörnek, aki lépéseket tett, és néhány napon belül küldte is a választ.

(Aktuality)