Kočner csicskaügyészén rajta a NAKA, amelyik gyilkos galócával is foglalkozik

2019. október 24. - 10:24 | Belföld

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány kedden feloszlatta a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását vizsgáló nyomozócsoportot, amelyet Peter Juhás vezetett. Azóta sem adhat interjút, helyette a Nemzeti Bűnüldözési Hivatal (NAKA) igazgatója, Branislav Zurian nyilatkozott a DenníkN hírportálnak.

Kočner csicskaügyészén rajta a NAKA, amelyik gyilkos galócával is foglalkozik
Illusztráció (tasr)

A NAKA vezetője szerint Juhás azért nem nyilatkozhat, mert az nem lenne tisztességes a nyomozócsoport többi tagjával szemben, akik esetleg szintén szeretnék a nyilvánosság elé tárni a sikereiket. Zurian elmondta, Juhás visszatér eredeti szolgálati helyére, Nyitrára és egy ügyet vizsgál még, ami összefügg a Kuciak-gyilkossággal. Ez pedig a közszolgálati média, az RTVS 2016-ban elhunyt fiatal újságírójának a halála. Vele kapcsolatban a rendőrséggel együttműködő, és vádalkut kötő Andruskó Zoltán jelezte a gyanút, hogy Leona Kočkovičová Fučíkovát Alena Zsuzsová, Marian Kočner csalija mérgezhette meg gyilkos galócával három évvel ezelőtt. Zurian szerint ez egy élő ügy, ezért erről egyelőre többet nem mondhat.

A DenníkN azt is kérdezte, Dobroslav Trnka exfőügyész miért nem ül előzetes letartóztatásban. Hiszen a minap napvilágra került Trnka- Kočner felvétel - amelyen sokszor foglalkoznak az albári polgármesterrel is - meglehetősen terhelő rá nézve. A NAKA vezetője erre azt felelte, hogy a rendőrség általánosságban bizonyítékokkal dolgozik, és az alapján senkit nem lehet meggyanúsítani, hogy ki miről beszélget négyszemközt. Egyetlen bíró sem döntene ilyen személy letartóztatásáról, még annak ellenére sem, hogy a jelenleg ügyészként dolgozó Trnka 2014-ben milyen korrupciós ügyekről egyeztetett a zűrös nagyvállalkozóval.

Zurian kitart azon véleménye mellett, hogy egy hangfelvétel alapján nem lehet meggyanúsítani senkit sem, a nyomozóhatóságnak tényekkel kell alátámasztania a felvételen elhangzott dolgokat. A rendőr megnyugtatta a beszélgetőpartnerét, hogy ez a Trnka-Kočner ügy a végén pozitív kiértékelést kap. Hogy ez mikor lesz, Zurian csak annyit mondott, mint a légyölő galócás halálesettel összefüggésben: "ez egy élő ügy, semmi esetre sem akarok dátumot mondani". Azt azonban elismeri a főrendőr, hogy azonosulni tud azzal a véleménnyel, hogy Trnkának már nem lenne szabad ügyészként dolgoznia. "Az ilyen pozícióban erkölcsileg fedhetetlen személyekre van szükség" - véli a NAKA első embere.

(DenníkN)