Kočner elküldhette Ján Kuciak személyes adatait Peter Tóthnak

2019. augusztus 1. - 11:34 | Belföld

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marian Kočner 2017 októberében elküldte Ján Kuciak személyes adatait az egykori újságíró és hírszerzési vezetőnek, Peter Tóthnak.

Kočner elküldhette Ján Kuciak személyes adatait Peter Tóthnak
Fotó: TASR

A DenníkN úgy tudja, Kočner a következtő üzenetet küldte Tóthnak:

„Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta”.

A lap a Kočner és Tóth közti kommunikációra hivatkozik, amely a rendőrség birtokában van.

A DenníkN arról is említést tesz, hogy az újságírók megfigyelését a nyitrai vállalkozó, Norbert Bödör biztosíthatta Kočnernek. A lap szerint a rendőrségi iratokban az áll, hogy egyebek mellett a Szlovák Titkosszolgálatról, a rendőrségről, a büntetőeljárásokkal összefüggő információk megszerzéséről és ezek manipulálásáról is kommunikáltak egymással.

A vállalkozó részletes információkat kért továbbá egyes nyomozókról, illetve hozzáférést akart a népesség-nyilvántartási kivonatokhoz is, hogy információkat szerezhessen a rokonaikról, gyerekeikről és másokról.

A Denník N beszámolója szerint a kommunikáció nagy részét a politikai témájú üzenetek teszik ki, és ezekből állítólag kiderül, hogy a vállalkozó köre a Smer-SD javára járt el.

„Az üzenetváltásból világos, hogy komoly igyekezetet fejtett ki annak érdekében, hogy kompromittálja és bűnügyekbe keverje Daniel Lipšicet (akit a beszélgetésekben Lipsteinnek és Gambinónak nevezett), Igor Matovičot, Boris Kollárt (vlekár) és Andrej Kiskát”

– olvasható a napilap által idézett rendőrségi feljegyzésékben.

Az újságíró-gyilkosság után a vállalkozó aggódott a Smer-SD jövőjéért. Ugyanakkor saját politikai ambíciói is voltak. Cél (Cieľ) nevű pártját Bödör segítette tető alá hozni, az aláírásgyűjtésben állítólag Alena Zsuzsová is a segítségére volt. Kočner úgy gondolta, hogy a párt már a 2020-as választásokon sikeres lehet.

Kočner állítólag Štefan A.-val is kommunikált Pavol Ruskóról, mindhármuk ellen a televíziós váltók ügyében indítottak eljárást.


(TASR/DenníkN)