Kočner embere volt a Plus 7 dní főszerkesztője!

2019. november 13. - 11:13 | Belföld

2017 végétől 2018 februárjáig volt a Plus 7 dní hetilap főszerkesztője Ivan Čeredejev, majd önként lemondott. A Threema applikációban Marian Kočner és Peter Tóth kommunikációja arra utal, hogy Čeredejev az ő emberük volt - írja a SME.

Kočner embere volt a Plus 7 dní főszerkesztője!
Marian Kočner (Fotó: TASR)

"B*szki, kidőlt a lovad. Soká nem bírta" - írta Kočner Čeredejev lemondása után Tóthnak. - Tudom, nem bírt vele - válaszolt az egykori SIS-es, majd hozzátette, hogy ebben egy picit ő is ludas.

"A p*csába, úgy mutattad be, mintha valami isten lenne" - reagált Kočner a Threemában, melynek átirata a SME rendelkezésére áll.

Kočner hosszú időn keresztül azzal támadta az újságírókat, hogy le vannak fizetve, erre róla derül ki, hogy saját embere van a Plus 7 dní szerkesztőségében, mely lap ráadásul haverja, a Jaroslav Haščák vezette Pentának a médiaportfóliójába tartozik. Čeredejev idején emellett Kočner fizetett az egyik szerkesztőnek, Martina Ruttkayovának, aki most már nem dolgozik a lapnál, hogy hozzon le egy előre megírt interjút Martin Glváčcsal.

Kočnert a környezetéből több személy is megszólította, hogy intézze el nekik bizonyos cikkek megjelenését. Glváč mellett például a volt igazságügyi államtitkárról, Monika Jankovskáról is megjelent egy neki kedvező cikk.

Kočner Ruttkayovának például fizetett mindezért egy horvátországi nyaralást. 2018 nyarán távozott a laptól, majd a Zoznam.sk portfóliójába tartozó Glob.sk-hoz ment dolgozni, ám jelenleg anyaságin van. Az Omediach.com portálnak eközben nyilatkozta, hogy az ellene induló folyamatos támadások miatt távozik a médiaszektorból.

Kočner a Threemán keresztül többeknek eldicsekedett azzal, hogyan intézte el, hogy Kočner Ivan Čeredejev legyen a Plus 7 dní főszerkesztője. Szóba kerül a neve például a 2017 szeptemberében a Norbert Bödörrel folytatott kommunikációja során, mikor azt írta, hogy Čeredejev megfelelő lenne Haščáknak. "Olyasvalakinek kell ott lenni, akit úgy tudsz irányítani, hogy ő nem is tud róla, hogy te irányítod" - írta.

Decemberben már elárulta Čeredejev nevét a Pozsonyi I. Járásbíróság bírójával, Vladimír Sklenkával folytatott beszélgetése során is.

Čeredejev vezetése idején többen is távoztak a Plus 7 dní-től, mivel véleményük szerint olyan cikkeket ír, amelyek kimondottan a Smernek kedveznek.

Februárban beígért interjút bizonyos "Patrikkal" Peter Tóthnak, erről utóbbi és Kočner kommunikációjában tesznek említést. A SME szerint Ľubomíra Partikról lehet szó, akit akkoriban váltott le az SNS-es Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) éléről korrupciógyanú miatt. Néhány nappal ezután a hír után viszont Čeredejev lemondott, Tóth szerint a szerkesztőségen belüli intrikák miatt.

(SME)