Kočner és Bödör nagyban dumálgattak róla, most meg ő fog dönteni a Kuciak-gyilkosság ügyében

2020. november 27. - 15:01 | Belföld

Érdekes összetétele lesz a Legfelsőbb Bíróság azon szenátusának, amelyik a Kuciak-gyilkosság ügyében határozni fog Marian Kočner és Alena Zsuzsová sorsáról.

 

Kočner és Bödör nagyban dumálgattak róla, most meg ő fog dönteni a Kuciak-gyilkosság ügyében
Fotó: TASR

Véglegesnek tűnik a Legfelsőbb Bíróság egyik testületének a névsora, amelyik azt a három bírót tartalmazza, akik dönteni fognak Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. Az illetékes szenátus egyik tagja Ivetta Macejková, akinek a neve szerepel a Kočner-féle Threemás beszélgetésekben.

Szeptember elején ítéletet hirdetett a bazini Specializált Büntetőbíróság a Kuciak-gyilkosság és egyéb vádpontok ügyében, és az ottani szenátus Kočnert és Zsuzsovát mindenki legnagyobb döbbenetére felmentette a vádak alól. Fellebbezés miatt azonban az ítélet nem lett jogerős, az ügy a Legfelsőbb Bíróságra kerül. Itt jön képbe az Alkotmánybíróság egykori elnöke, Macejková, aki tagja a kérdéssel foglalkozó szenátusnak.

Az ismert nyitrai oligarcha Norbert Bödör 2018. január 25-én, körülbelül egy hónappal a nagymácsédi gyilkosság előtt

kérdezte Kočnert, ki áll "közel" Macejkovához. A másnap is folytatott beszélgetésből nem derül ki, miért firtatta ezt Bödör. Kočner azt válaszolta, hogy "a főnök, RF", "meg Gašparovič" is. Bödör aztán megkérte a maffialistás nagyvállalkozót, hogy derítse ki, Macejkovával ki tudna "szót érteni".

És Palo Pask? Próbáld meg ezt leellenőrizni lécci "- írta Bödör a parlament korábbi, smeres elnökére, Pavol Paškára utalva. Kočner másnap felhívta Bödört: "Információim vannak Macejkováról és Paškáról."

Aztán újabb telefonhívások zajlottak közöttük, amelynek tartalma nem ismert. Később Kočner pedig - Robert Ficóra célozva - ezt írta: "Különben mindig meg voltam győződve arról, hogy a főnök tud Macejkovával beszélni.

A fellebbezést követően Ján Kuciak meggyilkolásának ügyét a Legfelsőbb Bíróság 2T szenátusa kapta meg egy véletlenszerű kiválasztás alapján. A szenátus eredetileg Peter Paludából, Dana Wänkeovából és Martin Piovartsyból állt, de ez utóbbi elfogultságára hivatkozott és helyére Macejková lépett.

Ivetta Macejková, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának tagja és az Alkotmánybíróság egykori elnöke azt állítja, hogy nem érzi magát elfogultnak az ügyben.

Kollégái is azt mondják, hogy mivel Kočnerék Macejkováról a Threemában csupán harmadik személyként beszélgettek, ezért az nem jelent semmit sem. Ilyen alapon ha mindenkit kizárnának a döntésből, hasonló esetekben nem maradna egyetlen bíró sem, aki meghozhatná a határozatot.

(denníkn)