Kočner és Danko 60 üzenetet váltott egymással – Kočner utoljára Kuciak halála után írt!

2020. január 30. - 11:19 | Belföld

A rendőrség Marian Kočner telefonjában megtalálta a köztük folytatott kommunikációt, Andrej Danko pedig a Denník N-nek elismerte, hogy 60 üzenetet váltottak egymással.

Kočner és Danko 60 üzenetet váltott egymással – Kočner utoljára Kuciak halála után írt!
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Danko állítja, kerülte Kočnert, mint az ördög a szenteltvizet. "Az ilyen emberektől a hideg is kiráz. Soha nem üzleteltem vele, soha nem segítettem neki" - fogalmazott. A Denník N kérdésére viszont hozzátette, soha nem állította, hogy Kočner ugyanakkor nem próbált a bőre alá férkőzni, csak azt, hogy soha nem találkoztak.

A parlament és az SNS elnökének állítása szerint csak formálisan válaszoltagott neki, de azt nem írta, hogy hagyja már békén, mert nem akart konfliktusba keveredni egy ilyen veszélyes fickóval.

A szerdai sajtótájékoztatón, melyen elismerte pikáns beszélgetéseit Alena Zsuzsovával, ugyanakkor beismerte azt is, hogy egyszer találkozott Kočnerrel, még 2014-ben. Szavai szerint találkozójuk mintegy két órán át tartott, de nem tegeződnek egymással. Ezt a kommunikációjuk is alátámasztja.

Kočner és Danko kommunikált egymással a Denník N szerint például 2017. január 19-én. Egy nappal azután, hogy a lap lehozta, hogy az SNS-es honvédelmi miniszter, Peter Gajdoš rendkívüli rangemelésben részesítette, ekkor lett Dankóból százados. Danko az ügyben tartott sajtótájékoztatójára bevitte a rangjelzését és nyilvánosan megcsókolta, prezentálandó, mennyire büszke rá.

Kočner ennek kapcsán írta azt Dankónak a Viberen, hogy "világi sajtó volt, gratulálok", majd tett hozzá néhány bicepszes emotikont. Danko csak annyit válaszolt: "Kösz." Minderre másfél hónappal azután került sor, hogy Danko Zsuzsovával telefonált.

Danko egyszer sem kezdeményezett és a 60 üzenet háromnegyedét Kočner írta.

Kočner telefonjából az is kiderült, hogy Danko számát a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke, Anton Siekel adta meg neki még 2014 júliusában, amikor az SNS még nem volt a parlamentben (csak 2016-tól), de Danko már annak elnöke volt.

2016. október 21-én Kočner az RTVS-nél kialakult helyzet kapcsán próbált nyomulni.

"Jó napot, Andrej! Bízom benne, hogy a kialakult helyzet elegendő ok az RTVS vezetése azonnali leváltására. Ha az, ami most napvilágra került, nem lenne elég, nyújthatok valami különlegeset... Üdv, MK." Danko nem válaszolt erre az üzenetre. Kočner két nappal korábban vádolta meg az RTVS újságíróit azzal, hogy együttműködnek Daniel Lipšiccel és Grendel Gáborral.

Akkoriban még Václav Mika volt az RTVS vezetője, akit a második Fico-kormány nevezett ki, később, 2017-ben viszont már az SNS által jelölt Jaroslav Rezník került oda.

A leghosszabb üzenetváltás 2017. július 13-án zajlott Danko és Kočner között a WhatsAppon keresztül, amikor mindketten Horvátországban nyaraltak egy-egy jachton. Kočner akkoriban gyakran szerepelt a sajtóban súlyos gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt, augusztusban pedig hivatalosan is meggyanúsították a Gatex- és a Donovaly-ügyekben.

Kočner azzal indított, hogy rákérdezett, vajon Danko vásárolt-e jachtot Horvátországban, mire a parlament elnöke közölte, hogy nem, de ott van egy jachton. Válaszul Kočner elküldött egy fotót a 22 méteres, Pegas nevű jachtjáról, melyet az utóbbi időben nem talált az ügyészség. Danko erre is csak tömören válaszolt, hogy "szép", majd szép estét kívánt. Kočner nem zárta le a beszélgetést, mire kiderült, ki melyik öbölben dekkol éppen.

"Három év múlva talán már valamelyik öbölben tartjuk együtt a koalíciós tanácsot" - írta Kočner.
"Én ezt nem húzom sokáig, nem látom a végét. Szép estét!" - válaszolt Danko.
"Ne legyen szkeptikus, eljátszadozom egy kicsit a farizeus újságírókkal, és mindjárt jobb lesz a légkör a komoly munkához" - így a maffiózó, aki néhány hónappal később valóban elkezdett az újságírókkal foglalkozni, hiszen szeptemberben fenyegette meg telefonon Ján Kuciakot, a következő év februárjában pedig a vád szerint meggyilkoltatta.

Danko az akkori üzenetváltást most a Denník N-nek azzal magyarázta, hogy szerette volna elkerülni Kočnert, ezért tudakolta meg, hogy melyik öbölben van.

Kočner ezt követően még néhányszor felvette a kapcsolatot Dankóval, például boldog születésnapot és jó egészséget, türelmet kívánt neki. Az augusztusi koalíciós válság végén, mikor távozott posztjáról az SNS-es Peter Plavčan oktatásügyi miniszter, Kočner azt írta: "Kitűnő beszéd. Isteni volt, nagy tiszteletem." Danko válasza ismét tömör volt, csak "őszintén" megköszönte.

Később még néhány újságcikket és videót küldött neki, Danko azonban ezekre már nem reagált. Az utolsó videót 2018. március 17-én küldte, Ján Kuciak és kedvese ekkor már mintegy három hete halott volt.

(Denník N)