Kočner és a kemény arcok egy ablakon át kapták a karácsonyi pontyot

2021. december 25. - 09:04 | Belföld

Az elítéltek nem egy ünnepi asztal körül ünneplik a karácsonyt, hanem a rácsok mögül, gyakran saját magánzárkájukban.

Kočner és a kemény arcok egy ablakon át kapták a karácsonyi pontyot
Illusztráció - archívum

Pillanatnyilag 10 203-an tartózkodnak a szlovákiai börtönökben, közülük mintegy 8700-an jogerősen elítéltek. A többiek esetében vagy nem született meg még a jogerős ítélet, vagy pedig csak vizsgálati fogságban csücsülnek.

Idén 85 elítélt személy kapta egyfajta karácsonyi ajándékul jó magaviseletéért azt, hogy hazamehetett az ünnepekre. Miután visszatérnek, karanténba kerülnek, és akkor is el kell rajtuk végezni egy antigéntesztet, ha be vannak oltva.

A sitten azonban a személyzet gondoskodik azok karácsonyi programjáról is, akik nem térhetnek haza. Különböző összejöveteleket, előadásokat, kvízeket, társasjátékokat terveznek számukra. Lehetővé teszik számukra, hogy karácsonyi énekeket hallgassanak, körbeülhetik a börtönben felállított karácsonyfát, és lehetőségük van a számukra szervezett karácsonyi szentmisén résztvenni.

Monika Kacvinská szóvivő közölte, az ünnepekkor éjfélig nézhetik a tévét az elítéltek, individuális módon lehetővé van téve számukra a gyónás is.

Szenteste a börtönökben 16.30 és 18.00 között vacsoráznak, itt sem hiányozhat a krumplisaláta, a ponty vagy épp a káposztaleves. A súlyosabb bűnökért elítéltek, mint például Marian Kočner, Ondrej Rigo vagy Tibor Polgári viszont ezt saját egyszemélyes cellájukban fogyaszthatják el, miután egy kis ablakon át megkapták. A többiek a járvány miatt kis csoportokban együtt.

(Joj TV)