Kočner hiába reménykedett – Fico szerint, aki börtönben van, az ülje is le szépen a büntetését

2023. december 6. - 17:04 | Belföld

Senkinek, aki jelenleg börtönben ül, nem fogják elengedni, sem csökkenteni a büntetését. Ez csak akkor jöhet szóba, ha az adott tett már nem számít bűncselekménynek – nyilatkozta Robert Fico (Smer) miniszterelnök, miután a kormány szerdán elfogadta az egyes gazdasági és kábítószeres bűncselekményekkel kapcsolatos enyhítő javaslatokat.

Kočner hiába reménykedett – Fico szerint, aki börtönben van, az ülje is le szépen a büntetését
Fotó: TASR

„A büntetőjog elnyomó jellegéről a helyreállító jellegre állunk át. Egyszerűen azt akarjuk, hogy elsősorban a károkat térítsék meg, hogy a bűncselekmény áldozata megkapja a neki járó jogokat” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Rámutatott néhány, a múltban történt értelmetlen esetre, amely során egy láda alma, illetve 200-300 eurós kenőpénz miatt valakit hároméves börtönbüntetésre ítéltek. Közölte, hogy a büntetés mértékének csökkentésével kapcsolatban olyan országok példáját követték, mint Ausztria vagy Németország. Azt viszont hozzátette, hogy más országokkal ellentétben a büntetések továbbra is súlyosabbak lesznek.

Elmondása szerint más országokkal ellentétben az elfogadott törvényjavaslat nem tartalmaz olyan pontot, amely lehetővé tenné a már kiszabott büntetések átértékelését.

Korábban a média foglalkozott vele, hogy a kormány törvénymódosítása reményt adhat Marián Kočnernek a korábbi szabadulásra. Az egykori vállalkozót 19 éves szabadságvesztésre ítélték váltóhamisítás miatt, ami ugyancsak gazdasági bűncselekménynek számít. Fico szerdai szavainak viszont minden bizonnyal túlságosan nem örülhet.

Ami a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket illeti, Fico szerint egyértelműen különbséget kell tenni aközött, hogy a drogot személyes célokra használják-e, vagy üzletelnek vele.


TASR/para